Elvitette két roma család gyerekeit az önkormányzat Sátoraljaújhelyen

2008.07.29. 00:41
A romák szerint azért vitték intézetbe a gyerekeiket, hogy kiszorítsák őket a városból. A polgármester úgy látja, a leromlott házakban a gyerekek életveszélyben voltak.

Százötvenen tüntettek hétfő délután a sátoraljaújhelyi polgármesteri hivatal épülete előtt. Odabent a városi gyámhivatal munkatársai a családoknak és a jogvédőknek megígérték, hogy felülvizsgálják a jegyző múlt heti határozatát, ami alapján összesen tíz gyereket emeltek ki a családjukból. Az intézkedések alapja a családok lakásainak életveszélyessé nyilvánítása volt.

A fejleményeket gyökeresen eltérően ítéli meg a város vezetése, illetve az érintett családok és a roma közösség. Szamosvölgyi Péter polgármester az Indexnek kifejtette, hogy a házak nem a június 26-i viharban mentek tönkre, az csak a "hab volt a tortán". Az ügy szerinte az előzményekkel együtt kb. fél éve tart: a gyerekek közül több nem járt iskolába, a szülőket ezért meg is bírságolták, a házak műszaki állapota pedig a lakhatatlanságig leromlott.

A polgármester úgy látja, hogy a családokat addig nem zavarta a hatóságok figyelmeztetése, amíg az nem járt konkrét intézkedésekkel. Azóta van "paláver", amióta az események a "végfázisba jutottak", és múlt szerdán tíz gyereket rendőri biztosítás mellett vettek védelembe.

Márton Mihály, a helyi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke jogsértőnek tartja azt, ahogy a gyerekeket intézetbe vitték, ugyanis előbb a gyermekvédelmi törvény értelmében meg kellett volna vizsgálni, hogy nem helyezhetők-e el a rokonoknál. Márton Mihály állítja, hogy a határozatot semmilyen, a családok és más lehetséges befogadók feltérképezésére irányuló környezettanulmány nem előzte meg. Mindezt az Indexnek az egyik szülő, Lakatos Sándor is megerősítette. Lakatoséktól három gyereket vettek védelembe, a többi kettő elrejtőzött, amikor a rendőrök megérkeztek.

Lakatos szerint a hivatal eljárása egyértelműen a cigányok, köztük a családja kiszorítására irányul. "Kilenc évig nem volt probléma, hogy milyen állapotban van a ház, de most, amikor leesett húsz pala a tetőről, kijöttek, és vitték a gyerekeket." A polgármester az Indexnek kijelentette, hogy kiáll a város gyámügyi hivatala dolgozóiért, miután azok törvényesen és körültekintően jártak el. "Nem az történt, hogy előzmények nélkül hoztak egy döntést. Végigjárták a lépcsőfokokat, hiszen már a hiányzás miatti szabálysértési bírság kiróvása is együttműködést feltételez. Az intézkedések mindenkit egyformán érintettek, és mindenki ugyanannyi pénzt (tízezer forintot) és fóliát, szögeket kapott a tetők megjavítására."

"A nagyobbik gyerek tényleg nem járt suliba, ezért havonta 4-5 alkalommal ledolgoztam a bírságot" - mondta az Indexnek Lakatos, aki szerint vagy a polgármester, vagy a beosztottjai hazudnak. "De miért pont most jutott eszükbe elvinni a gyerekeket? A vihar csak ürügy volt. Ma azt mondták a hivatalban, hogy nem adhatják egyből ki a gyerekeket, mert előbb be kell várni a műszaki meg a pszichológusi jelentést. De mielőtt jöttek a gyerekekért, miért nem vártak? Akkor miért nem kellett jelentés? Két nappal a gyerekek elvitele után kaptuk meg a papírt, hogy tilos itt laknunk. Na, ezért érezzük magukat hátrányban."

A hivatal előtt demonstráló romák a jelen lévő újságíróktól azt hallották, hogy nemsokára más családoktól is elveszi a gyámügy a gyerekeket. Barnáék, akiktől a gyámügyesek hét gyereket vittek el, nem emlékeznek olyan megjegyzésre, hogy visszakapnák a kicsiket, ha elköltöznének, de bíznak abban, hogy ez fog történni. Lakatos Sándor viszont a saját fülével hallotta az egyik gyámügyest, aki erre utalt. Lakatosék ennek ellenére ha tehetik, maradnak Sátoraljaújhelyen, Barnáék viszont már döntöttek: Pest megyébe költöznek.

Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke szerint ha nem sikerül a jegyző múlt heti határozatát felülbírálni, és a gyerekek nem kerülnek haza, három napon belül ismét demonstrálni fognak. Lakatos Sándor az Indexnek hétfő este arról számolt be, hogy rendőrök köröznek a háza körül, amit ő egyértelműen a megfélemlítésére irányuló jelnek tekintett. "Eddig normális életet éltem, most meg itt járőröznek. Húsz pala miatt elvitték a gyerekeimet és hajléktalant csinálnak belőlem."