Mégis közbeszereztek a balatoni vendégek

2003.05.30. 21:07
Magyar Bálint korábbi közlésével szemben az Elender Rt. balatoni meghívását elfogadó minisztériumi dolgozók részt vesznek a Sulinet-Közháló program közbeszerzési eljárásának előkészítésében és lebonyolításában. Az Index birtokába került levélváltás szerint Racskó Péter, a Sulinet programiroda vezetője és Koltai Péter, az Educatio Kht. akkori vezetője is aktív részese volt a közbeszerzési pályázat előkészítésének.
Répássy Róbert fideszes képviselő a parlament hétfői plenáris ülésén Magyar Bálint oktatási miniszterhez intézett interpellációjában a Magyar Nemzet cikkére hivatkozva szóvá tette, hogy a Sulinet pályázattal kapcsolatban álló minisztériumi vezetők elfogadták az egyik potenciális pályázó, az Elender Rt. hétvégi balatoni meghívását. A napilap korábban azt közölte, hogy Hriczu Anita, a miniszter kabinetfőnöke, illetve a Sulinet Programiroda vezetője, Racskó Péter és több más minisztériumi dolgozó "kötetlen hétvégét" töltött a Sulinet2 potenciális pályázója, az Elender Rt. egyik tulajdonosának balatoni szállodájában. A víkenden részt vett az Educatio Kht. ügyvezetője, Koltai Péter is, aki most az oktatási tárca informatikai biztosa.

A víkendezők nem lesznek döntnökök

Magyar Bálint válaszában biztosította a fideszes képviselőt, hogy egyik olyan pályázat elbírásában sem vesznek részt a víkend résztvevői, amelyen az Elender pályázhatna.

Korábban viszont részt vettek

Az Index birtokában lévő levelezés szerint annyi bizonyos, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság által utólag megsemmisített sulinetes közbeszerzési eljárás előkészítésében Koltai Péter és Racskó Péter részt vett. Az eljárást azért semmisítették meg, mert az Elender-Matáv páros versenytársainak mindössze egy hét állt rendelkezésre arra, hogy 2200 végpontot építsenek ki országszerte, amire esélyük sem lehetett. A megsemmisített döntés értelmében március 1. és december 31. között szolgáltathatott volna az Elender-Matáv konzorcium, amellyel a bizottsági döntés alapján így ideiglenesen kötött szerződést a tárca. Ez a megállapodás az új közbeszerzési eljárás lebonyolításáig marad érvényben.

Szerződéstervezet a döntés előtt

Ráadásul a menesztett informatikai miniszteri biztos már január 27-én, a megsemmisített pályázati eljárás kezdete előtt már elküldte későbbi utódának, Koltainak az oktatási tárca és az Elender közötti szerződéstervezetet, holott a döntést az eljárásban csak február 14-én hozták meg.

"Külső cégek a bonyolítók"

Magyar Bálint - bár kérdés erre nem vonatkozott - említést tett arról is, hogy a valamennyi oktatási intézményt internettel ellátó Sulinet-Közháló program előkészítésében sem vesznek részt a balatoni víkend résztvevői, a tendert két külső cég, illetve az informatikai tárca készíti elő.

Az Index birtokába került levelezésből viszont az derül ki, hogy Koltai Péter, az Educatio Kht. korábbi vezetője, most informatikai miniszteri biztos éppúgy részese a Közháló program előkészítésének, mint a Sulinet programiroda vezetője, Racskó Péter.

Legalábbis mindketten levelet kaptak Koczkás Lászlótól, az IT Információs Társadalom Kht. ügyvezetőjétől, aki az előző napi egyeztetésen elhangzottak alapján javasolta az üggyel kapcsolatos kormányhatározat-tervezet módosítását. Illetve egymás között körözték a tervezett közbeszerzési pályázat különféle változatait.

Az Index megpróbálta elérni az üggyel kapcsolatban magyar Bálint oktatási minisztert, aki azonban csak szombati sajtótájékoztatóján kíván reagálni az újságírói kérdésekre. Ugyancsak hiába kerestük Koltai Péter miniszteri biztost, valamint Racskó Pétert, a Sulinet Programiroda vezetőjét, mivel egyikük sem volt elérhető.

Az Elender közleménye
Az Elender Üzleti Kommunikáció sajnálattal értesült a sajtóból arról, hogy az Oktatási Minisztériumot méltatlan támadások érik, mert néhány munkatársuk elfogadta cégünk meghívását a május 9-11-i balatonkenesei hétvégére, ahol számos jelentős vállalati vezető részvételével, a szakmai megbeszélések mellett kötetlen program is zajlott. Sajnáljuk, hogy ez a hétvégi program ilyen kellemetlenségeket jelent most, különösen azért, mert cégünknél hagyomány, hogy partnereinket meghívjuk előadásainkra és kötetlen szakmai eszmecserére. Ezek a támadások már csak azért is meglepőek, mert az informatikai szakma képviselőinél csakúgy, mint egyéb ágazatokban, mindig is általános és elfogadott gyakorlat volt, hogy a cégek ilyen körülmények között mutatják be piacukat, újdonságaikat. Értetlenül állunk a kenesei szálloda, bármely vendége által, ingyenesen igénybevehető szolgáltatásaival kapcsolatos sajtómegnyilvánulások előtt is. Megítélésünk szerint, kifejezetten ártalmas, hogy egyesek felelőtlen támadásokkal megkérdőjelezik a hazai informatikai szektor tisztességét.