A sümegi polgármestert vádolják III/III-as előélettel

2005.03.16. 12:54
A sümegi polgármester szerint a helyi fiatal baloldal és egy volt kisgazda áll annak a hátterében, hogy egy ingyenes tárhelyen az ő adataival kitöltött III/III-as munkadossziét jelentettek meg. Rátosi Ferenc állítja, soha nem szervezték be, soha nem írt senkiről jelentéseket.

Az egyik ingyenes tárhelyen olyan dokumentumokat tettek közzé, amelyek szerint Rátosi Ferenc sümegi polgármestert 1983. február 12-én, a Belügyminisztérium III/III-1-b alosztálya beszervezte Rácz Ferenc néven. A dokumentumok szerint Rátosi feladata az volt, hogy egyházi intézményeknél vegyen részt a belső elhárítás tevékenységében. Az Index szerdán a Történeti Levéltárhoz fordult, és kikérte a polgármesterről esetlegesen előforduló iratokat.

Rátosi Ferenc
Rátosi Ferenc
A bizonytalan eredetű, és hitelességű dokumentum szerint a beszervezést a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság egyik főhadnagya végezte. A beszervezés alapja "terhelő, kompromitáló" adatok - olvasható a dokumentumban.

A polgármester cáfol

Rátosi szerint nem igaz, hogy beszervezték volna. A polgármester, aki szerdán délelőtt szembesült a váddal, az Indexnek azt mondta, hogy soha senkről nem írt jelentéseket.

A kisgazda politikusként polgármesteri tisztséget szerzett Rátosi több furcsa eltérést említett az Indexnek az állítólagosan róla szóló dokumentumban szereplő adatok, és az ő életrajzi adatai között. A dosszié szerint például őt 1983. február 12-én szervezték be, jóllehet csak három nappal később szerelt le Marcaliban. Ezután előfelvételisként az Esztergomi Hittudományi Főiskolára került. Az iskolát valóban Szegeden, Csongrád megyében fejezte be, de 1985-ig nem volt a megyével kapcsolata, és nem érti, hogy 1983-ban, miért foglalkozott volna vele a Csongrád Megyei Rendőrfőkapitányság.

Gyanús a dokumentum
Az Index által megkeresett szakértő szerint a dokumentumok első pillantásra ugyan hitelesnek tűnnek, de több "gyanús" hiba is fellelhető a munkadosszié két másolt oldalán. A szakértő szerint például nem létezik olyan beszervezési irat, amelyen ne szerepelne a kilépés dátuma, és a Rátosi-féle iraton nincs ilyen időpont. A másik gyanús pont, hogy nem taláható a dokumentumokon a beszervező tiszt aláírása sem.

Rátosi úgy tudja, hogy a Állam- és Egyházügyi Hivatal megpróbált embereket beszervezni, azonban vele soha nem próbálkoztak. A polgármester sejti, hogy kik állhatnak lejáratásának hátterében, mint mondta, a helyi fiatal baloldal és egy volt kisgazda fiatalember. Szitka Péter, a Fiatal Baloldal elnöke az Indexnek cáfolta, hogy a sümegi FIB állna az akció hátterében. Úgy tudjuk, hogy a dokumentumokat egy 'haromperharom' feladójú, ingyenes email címről küldték szét az ország számos szerkesztőségébe.