Az SZDSZ felháborodott Medgyessy vádjain

2004.08.23. 13:58
Az SZDSZ ügyvivő testülete és parlamenti frakciója felháborítónak minősítette, de Medgyessy Péter "érthető megrendülésének tudja be" a távozó kormányfő vasárnapi interjújában a pártra tett "homályos megjegyzéseit". Pető Iván sajtótájékoztatóján elmondta, a szabad demokraták szerint nem jelentene problémát, ha Medgyessy benyújtaná a lemondását, mert harminc napig még azt követően is miniszterelnök maradna, ami lehetőséget jelentene a konstruktív bizalmatlansági indítvány megszavazására.
Az SZDSZ nem csinál ügyet Medgyessy Péter vasárnap esti kijelentéseiből, amelyek szerint a kisebbik kormánypárt "tele van korrupciós vagy zavaros ügyekkel".

Érthető megrendülés

Az ügyvivő testület és parlamenti frakció közös ülése közben Pető Iván sajtótájékoztatón elmondta, hogy a testületek felháborodással fogadták a távozó miniszterelnök MTV-s interjújában elhangzott "homályos megjegyzéseit", Pető azonban hozzátette: Medgyessy "érthető megrendülésének" tudják be a dolgot. A szabad demokrata politikus elmondta: szerintük nem jelentene problémát, ha Medgyessy a konstruktív bizalmatlansági indítványt megelőzve benyújtaná Mádl Ferenchez lemondását. Az SZDSZ álláspontja szerint csak az eddigi ismerethiány miatt tűnt lényeginek a különbség. Medgyessy lemondása után harminc napig még hivatalosan miniszterelnök maradna, ami lehetőséget jelentene a konstruktív bizalmatlansági indítvány megszavazására. Az SZDSZ testületei úgy érzékelik, hogy nem csak az ő bizalmuk rendült meg Medgyessyben, hanem a szocialistáké is - állította Pető.

Nincs válság

Pető szerint egyébként a koalícióban nincs válság, a cél, hogy a lehető leggyorsabban megoldják a kormányzat ügyeit. Pető az ellenzékre utalva ugyancsak felháborítónak nevezte, hogy egyes politikusok az ország gazdasági válságáról beszélnek. Az SZDSZ országos tanácsának elnöke szerint válságról nincs szó, noha pénzügyi feszültségek vannak, az ország működik.

Távollétében lemondott

A hétfői ülésen nem vett részt Wekler Ferenc. Az anyagi ügyeiért támadott politikus írásban juttatta el lemondását az országgyűlés alelnöki posztjáról, amit a testület tudomásul vett. Wekler utódjának jelöléséről egyelőre nem született döntés. Ott volt viszont a testület megbeszélésén Csillag István gazdasági miniszter, akinek lemondatását Medgyessy Péter nyomása ellenére sem fogadta el az SZDSZ. Pető szerint Csillag sorsáról jelenleg nem időszerű beszélni.