Tizenkét évet is kaphat Szabadi

2002.02.01. 19:38
Elkészült a vádirat Szabadi Béla, az agrártárca volt politikai államtitkárának ügyében. A Fővárosi Ügyészségi Nyomozóhivatal Szabadi Bélát, az FVM volt politikai államtitkárát különösen nagy értékre elkövetett sikkasztással, hűtlen kezeléssel, csalással, magánokirathamisításra való felbujtással vádolja.
Miután az idén januárban lezárult a nyomozás a volt államtitkár ügyében, a Fővárosi Ügyészségi Nyomozóhivatal pénteken továbbította a vádemelési dokumentumot a Fővárosi Bíróságra. Eszerint a nyomozóhivatal Szabadi Bélát, az FVM volt politikai államtitkárát kétrendbeli különösen nagy értékre elkövetett sikkasztással, 16 rendbeli hűtlen kezeléssel, jelentős kárt okozó csalással, felbujtóként elkövetett magánokirat-hamisítás vétségével vádolja - értesült az Inforádió. A jelenleg házi őrizetben lévő Szabadi Bélát a több mint 40 oldalas vádirat minősítése alapján halmazati büntetésként akár 12 éves szabadságvesztésre is ítélhetik.

Egymilliárdba került Szabadi az FVM-nek

A Szabadi által elkövetett bűncselekmények 1,26 milliárd forint vagyoni kárt okoztak - adta hírül az RTL Klub híradója. A volt államtitkár a vádirat szerint sikkasztást követett el, amikor a minisztérium költségvetési keretéből mintegy 200 millió forintot utalt át jogtalanul különböző számlákra. Szabadi Béla hűtlen kezelést követett el, amikor tulajdonosként mintegy 20 céget arra biztatott, hogy kössenek reklámszerződéseket a Fradival.

Szabadi Béla
Nem utolsósorban Torgyán bizalmasát azzal vádolja az ügyészség, hogy jogtalanul utazott első osztályon külföldi tárgyalásaira. Az agrártárca 1999-ben egy miniszteri út átlagköltségének négyszeresét, átlagosan 1 millió 288 ezer forintot fordított Szabadi Béla politikai államtitkár egy-egy külföldi útjára. Miután Szabadi 1999-ben 8 alkalommal, 50 napot volt külföldön, összesen több mint 10 millió forintba került az államtitkár utaztatása - állapította meg tavaly a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, amely Orbán Viktor miniszterelnök kezdeményezésére vizsgálta az állami vezetők külföldi útjait.

Hét hónap nyomozás után vádemelés

Miután az Országgyűlés Szabadi mentelmi jogának felfüggesztését támogatta, a volt államtitkárt június 21-én az ügyészségi nyomozók őrizetbe vették. Tavaly június 22-én a Pesti Központi Kerületi Bíróság négy hónapra előzetes letartóztatásba helyezte a képviselőt sikkasztás, csalás gyanújával. Az államtitkárnak a Fradi reklámszerződéseivel és egy meg nem rendezett "életmódnappal" kapcsolatban is be kellett számolnia kihallgatásai során.

A Szabadi-ügyben az Agrárinnovációs Kht. három munkatársát is vádolja az ügyészség. Őket szintén csalással, hűtlen kezeléssel, okirat-hamisítással vádolják.

Szabadi koncepciós per áldozatának tartja magát

Szabadi Béla régóta hangoztatja, hogy az FKGP, Torgyán József és személye útjában állt a Fidesznek céljai megvalósításában, ezért az ellene indult eljárás tulajdonképpen egy jól megszervezetett koncepciós per. November 8-án az Index online-interjújában egy ezzel kapcsolatos olvasói kérdésre Szabadi azt válaszolta, hogy "mi komolyan gondoltuk azt, hogy koalíciós szövetségeseink a barátaink. Legalábbis olyat, amit velem szemben alkalmaznak, mi soha nem alkalmaztunk. Mert eszünkbe sem jutott, hogy szövetségeseinkkel szemben ezt megtegyük. Rémálmaimban sem gondoltam volna, hogy a rengeteg munkáért és lojalitásért cserébe kettétörik a karrieremet, elveszik tőlem azt, ami a számomra a legfontosabb, a munkát és ezzel sem érik be. Elveszik a szabadságomat, megaláznak engem és a családomat, engem propagandaeszközzé téve és az ország legveszélyesebb bűnözőjeként feltüntetve."

Szabadi - aki az interjú ideje alatt háziőrizetben volt - arra a kérdésre, hogy másképp csinálna-e valamit, ha újrakezdhetné, így felelt: "az ember alkatától függ, hogy elgondolkodik-e egyáltalán azon, mit tenne másképp. Vannak olyanok, ők vannak többségben, akik mindent ugyanúgy tennének. Én nem tartozom ezek közé, mert elemző alkat lévén sokszor eddig is elmerengtem azon, hogy mit tettem volna másként. A mai helyzetemből adódóan ugyanakkor ennek ellenére meg kell állapítanom, hogy akármit tettem volna, ilyen lett volna a sorsom amennyiben Torgyán József helyetteseként működöm az FVM-ben. Ebből ugyanis következik az én áldozati szerepem, amit természetesen nem Torgyán József határozott meg az én számomra."