Szabadi két év felfüggesztettet kapott

2009.02.04. 14:37
Végleg befejeződött a nyolc éve kezdődött Szabadi-ügy. Szabadi Bélát harmadfokon két év felfüggesztetett börtönbüntetésre ítélte a Legfelsőbb Bíróság.

Szabadi Bélát két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte szerdán a Legfelsőbb Bíróság. Az egykori kisgazda politikus ellen még az Orbán-kormány idején, 2001-ben indult eljárás. A vád szerint Szabadi a Torgyán József vezette földművelésügyi minisztérium államtitkáraként követett el hűtlen kezelést és hivatali visszaélést.

Szabadit az eljárás kezdetén hónapokra előzetes letartóztatásba helyezték, majd házi őrizetben tartották. A volt politikus ügye 8 éve húzódik, a másodfokú ítélet tavaly született meg. Akkor szintén felfüggesztett szabadságvesztést kapott, de a védelem és a vád is fellebbezett. Így került az ügy a Legfelsőbb Bíróságra, amely most harmadfokon végleg lezárta az ügyet.

Szabadit részben aránytalanul drága külföldi utazásai miatt vádolták. Csak 1999-ben 10 millió forintot utazott el a minisztérium költségére, többet, mint a külügyi államtitkár. Ennél nagyobb léptékű kárt okozott a vádirat szerint azzal, hogy a tárcához kapcsolódó cégeket arra kötelezett, hogy szponzorálják az akkoriban szintén a tárcához tartozó Fradit. E szponzorációból a gyümölcsnemesítéssel vagy éppen fehérje-feldolgozással foglalkozó cégeknek semmilyen haszna sem volt, viszont pénzügyi helyzetüket megroppantotta a kötelező jótékonykodás.

Ezen felül fiktív tanácsadói szerződések, ár alatt eladott liszt és cukor az ország biztonsági készletéből, gyanús export-támogatások is szerepeltek a vádiratában.

Szabadi már első fokon is két év felfüggesztettet kapott, vagyis a harmadfokú ítélet sem változtatott eredeti büntetésén. Szabadi Béla szerint koncepciós per folyt ellene, amit Orbán Viktor személyesen irányított és magát Nagy Imréhez hasonlította.