Egy hét alatt 33-an haltak meg a hideg miatt

2009.01.07. 16:20
Az idén már 33 áldozatot szedett a hideg időjárás Magyarországon, ősz óta már 76 ember halt meg. A kialakult helyzet, különösen a jelzőrendszer nyilvánvaló elégtelensége miatt Szabó Máté ombudsman soron kívüli vizsgálatot rendelt el.

Az állampolgári jogok biztosa felkéri a kormányt, a katasztrófavédelemért felelős szerveket, a mentőszolgálatokat, a rendőri szerveket, a megyei és települési önkormányzatok vezetőit, a jegyzőket és a polgármestereket, hogy haladéktalanul tegyenek lépéseket a további tragédiák megelőzése érdekében. Döntéseikkel hangolják össze az állami és önkormányzati szervek munkáját, fordítsanak még több figyelmet a jelzőrendszer működésére, szükség esetén hozzanak létre rendkívüli figyelőszolgálatot. Az állam életvédelmi kötelezettségének teljesítése érdekében használjanak fel valamennyi rendelkezésükre álló eszközt és fokozottan működjenek együtt a közszolgáltatást végző szervekkel és a civil szervezetekkel.

Az országgyűlési biztos kéri továbbá, hogy a legsúlyosabban érintett Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a megyei katasztrófavédelmi bizottság elemezze a helyzetet, és tegye meg a szükséges lépéseket az újabb halálesetek megelőzésére.

Az ombudsman arra is felhívja a figyelmet, hogy az állami intézményeken, a civil szervezeteken túl az egyes állampolgároknak is nagy szerepük lehet abban, hogy a további halálesetek megelőzhetőek legyenek. Így mindenkitől aktív segítséget kér: az eddigieknél inkább figyeljenek a környezetükben élőkre, a legveszélyeztetettebb, tudottan magányos idős emberekre és az utcára szorult hajléktalanokra is.

Északkeleten a legrosszabb a helyzet

Ősz óta eddig 76-an haltak meg kihűlés miatt, ebből idén 33-an: Budapesten 10-en, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 7-en, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 6-an, Pest megyében pedig 4-en. Ezen kívül Csongrád megyében két áldozata van eddig a hidegnek, de Nógrád, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok és Baranya megyében is haltak már meg 1-1 ember idén a hideg miatt, közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs osztálya.

Legutóbb kedden Sátoraljaújhelyen egy 78 éves férfit vittek a mentők kihűlés miatt kórházba, de az intenzív ápolás ellenére sem tudták megmenteni az életét. Szintén kedden egy 72 éves cserépváraljai férfi halt meg a mentőautóban, ő a lakása előtt feküdt, amikor az újságkihordó rábukkant. Lácacsékén egy 39 éves férfi halt meg, ő az ágyában fekve hűlt ki. Az orvosi szakvélemények szerint mindhárom ember a hideg miatt halt meg.