Bérstopot szorgalmaz az SZDSZ

2009.01.20. 14:08
Bérstopra van szüksége az országnak az SZDSZ szerint a munkahelyek megőrzése és az értelmetlen pénzkiáramlás megelőzése érdekében - fogalmazott budapesti sajtótájékoztatóján kedden Fodor Gábor, a párt elnöke, utalva arra, hogy a világválsággal összefüggésben és a gazdasági folyamatokat tanulmányozva jutottak erre a következtetésre.

A liberális gazdasági kabinet ülésén elhangzottakat ismertetve a szabad demokraták elnöke azt mondta: a kormánynak felül kell vizsgálnia a közszféra 13. havi bérével kapcsolatos decemberi álláspontját. A jelenlegi problémákra a költségvetés kiadási oldalának csökkentése a gyógyír, nem pedig az adóemelés, tette hozzá. Fodor Gábor arról beszélt, hogy az SZDSZ múlt év végén azért szavazta meg a költségvetést, mert véleményük szerint az országnak szüksége volt a büdzsére, hogy elkerüljék a súlyos válságot.

A kormány felelőssége

A költségvetés megszületett, de a kormány szerint most alakítani és módosítani kell rajta, ezért az SZDSZ azt várja, a kabinet tegye világossá, miért állt elő ez a helyzet - jegyezte meg, kitérve arra, hogy a kormány felelőssége is a helyzet kialakulása, mert a múlt év utolsó napjaiban több mint 100 milliárd forintot költöttek el olyan módon, ahogy nem kellett volna.

A pártelnök szerint a szabad demokratákat az vezérli, hogy a válság minél kevésbé sújtsa az embereket, ezért világossá tette, hogy az euró minél hamarabbi bevezetésére van szükség. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a legkésőbbi, 2012-es céldátumból ennek kapcsán nem szabad engedni. A sajtótájékoztatón szintén részt vevő Kóka János arról beszélt, hogy a költségvetés elkészülte után a kormány a parlament megkerülésével 80 milliárd forintot fordított a minisztériumok év végi többletigényeire, 120 milliárd forintot pedig a közszféra 13. havi bérkompenzációjára. A frakcióvezető szerint ennek az a tanulsága, ha a kormány felelőtlenül ad, akkor azt akár heteken belül kamatostól kell visszavennie.

Mielőbb erurót

Fodor Gábor szerint most két feladat áll Magyarország előtt. Az egyik az, hogy a kormány olyan javaslatokat vigyen a parlament elé, amelyekkel megoldja az elsősorban önmaga által teremtett problémát, emellett pedig el kell indítani a hosszú távú reformelképzeléseket. A politikus kifejtette, hogy a költségvetés stabilitásának biztosítására van szükség, ezért a szabad demokraták nem támogatják az adóemelést és a hiánycélok növelését, mert azok eltávolítanák az országot a stabilitástól, az eurózónától és nem segítenék a munkahelyek megőrzését.

Fodor Gábor korábbi kijelentésére reagálva azt mondta, azért van szükség a közszféra bér- és létszámstopjára, mert indokolatlannak és igazságtalannak tartják a 4,5 százalékos emelést, miközben a piaci szférában nem nőnek a bérek, és munkahelyek szűnnek meg. Az esetleges járulékcsökkentés kapcsán Kóka János azt mondta, a szabad demokraták a járulék- és az adócsökkentést is támogatják, de arra csak akkor kerülhet sor, ha folyamatosan csökken az állam újraelosztó szerepe. Fodor Gábor kérdésre válaszolva azt mondta, nem akarnak az előre hozott választással foglalkozni, mert ez a kérdés jelenleg nincs az asztalon, a kormánynak előbb a gazdasági helyzet romlására kell választ adnia.

Havasiné Orbán Mária, Sólyom László köztársasági elnök főbírójelöltje ügyében az MTI kérdésére Fodor Gábor úgy fogalmazott, korábban is támogatták, most sincs okuk arra, hogy ne támogassák a megválasztását. Hozzátette: felkészült, jó jelöltnek tartják, és véleményük szerint hibázott az MSZP, amikor nem állt ki mellette. Leszögezte: az ország érdeke is azt kívánja, hogy a szakemberek által elfogadott jelölt kapja meg a többség támogatását.