Rendőrségi üggyé dagadt az SZDSZ álküldött-botránya

Rendőrségi bejelentés színesíti az SZDSZ tisztújítási botrányát. Az ügy pikantériája, hogy éppen az a Jüttner Csaba fordult a hatóságokhoz, aki a Fodor Gáborra szavazó borsodi álküldöttek ügyét vizsgálta pártja megbízásából. Ráadásul az se biztos, hogy az a gulácsi polgármester, aki helyett valaki szavazott, egyáltalán tagja-e az SZDSZ-nek.

Okirat hamisítás gyanúja miatt bejelentést tett a rendőrségen az SZDSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke, a szabaddemokrata tisztújítási visszásságok hivatalos vizsgálója. Jüttner Csaba azt kéri a rendőrségtől, hogy vizsgálja ki a párt tavalyi tisztújításán történt szabálytalanságok egyikét.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megye elnök szombati közleményében arról ír, hogy az egyik gulácsi (Jüttner megyéje) küldött, Vass Albert polgármester valójában nem vett részt a párt tavaly márciusi tisztújító küldöttgyűlésen.

Emiatt az ügyben belső vizsgálat is indult. Egyelőre nem tudható, hogy a gulácsi küldött nevében felvette-e valaki a szavazólapot. Arról sincs információ, hogy a többi "álküldött" ügyében szintén tettek-e rendőrségi bejelentést. Csak annyi biztos, hogy Vass helyett valaki aláírta a jelenléti ívet.

Emlékeztetőül: a Hír TV péntek este arról beszélt, hogy stábja kiszúrta, miszerint Vass szignója az elnökválasztási jegyzőkönyvben eltér az eredetitől. Nem véletlenül, a gulácsi városatya ugyanis azt nyilatkozta a Hír TV-nek, hogy nem volt jelen az SZDSZ tavalyi tisztújító gyűlésén.

A TV2 telefonon beszélt Vass Alberttel, aki megerősítette, hogy nem volt ott a küldöttgyűlésen. Ő egyébként azért mehetett volna az elnökválasztásra, mert az SZDSZ alapszabálya szerint a polgármesterek automatikusan küldöttek. Persze csak az SZDSZ-es polgármesterek. A TV2 azon kérdésére, ő tagja-e az SZDSZ-nek Vass Albert azt mondta: "fogalmam sincs".

Azt mondta, 1994-ben a Fidesz-SZDSZ támogatásával indult a polgármesteri tisztségért, akkor lehet, hogy belépett, de azóta nem foglalkozott az SZDSZ-szel. És azt mondja, azóta nincs kapcsolata a párttal. Lövei Csaba, a párt megyei szervezője azt mondja, hogy Vass Albert 1994. szeptember 20-án lépett be a pártba. Így szerinte a tagsága jogos. Igaz annak nincs nyoma, hogy fizetett-e tagdíjat. A párt alapszabálya szerint azt, aki egy évig nem fizet tagdíjat, törlik a tagnyilvántartásból.

Érdekesség az is, hogy a párt szabolcsi oldalán sincs nyoma annak, hogy Vass Albert szabad demokrata polgármester volna, legalábbis a polgármesterek listáján nem szerepel, a legutóbbi önkormányzati választáson pedig függetlenként indult.