Orbán és Szájer találta ki a kordonbontást

2007.02.02. 15:50
Szájer József lemondott mentelmi jogáról. Az európai parlamenti képviselő erről péntek délutáni nemzetközi sajtótájékoztatóján beszélt.

"Egy törvénytelen, szabálytalan, polgári jogokat sértő intézkedéssel szemben azt is vállaljuk, hogy a törvényt megszegjük, így az alkotmányos jogokat a helyükre visszaállítjuk" - magyarázta sajtótájékoztatóján Szájer József, a Fidesz európai parlamenti képviselője, hogy mit értenek polgári engedetlenség alatt. Szájer bejelentette, hogy ő és képviselőtársai lemondanak mentelmi jogukról.

Az egyik újságíró megszerezte azt a viselkedési útmutatót, amit az akcióban résztvevő fideszes képviselők kaptak. Eszerint, ha valakit előállítanak, akkor hivatkozzon mentelmi jogára, most viszont Szájer azt állította, hogy adott esetben lemondanak mentelmi jogukról, sőt Szájer az európai parlamenti képviselőségéről is lemondana, ha valaki a mentelmi jogára hivatkozott volna. Szájer a sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott, hogy nem ismeri "a papír statusát".

A kormány gyáva és sunyi

"Magyarországon több mint száz napja a gyülekezési jog volt veszélyben" - mondta Szájer. A Kossuth tér lezárásával a kormány és a rendőrség akadályozta a gyülekezési jogot, és a törvény fölé helyezte magát. Szájer szerint a Fidesz nem tüntetni, hanem a jogokat helyreállítani volt a Kossuth téren.

"A kormány gyáva és sunyi, a rendőrség mögé bújva önkényesen korlátozta az emberek alapjogát" - jelentette ki Szájer József. Az őket jogszabálysértéssel vádló kormánypárti megszólalásokra reagálva közölte, hogy vállalják a következményeket, bár kétségbe vonta, hogy bármi törvényelleneset tettek volna.

Szájer kétségbe vonta azt is, hogy bármi indoka lehetne a Kossuth tér lezárásának, hiszen azok az állam- és kormányfők és azok a királyok, akik miatt annak idején lezárták, már három hónapja hazamentek.

A politikai felelősségről nem beszélt

Az Index többször feltett kérdésére, miszerint a politikai felelősséget is vállalják-e a kordonbontásért, Szájer nem válaszolt, csak a jogi felelősségről beszélt, valamint megismételte: az ellenzékkel egyet nem értők jogait is védték lépésüket.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy Szájer és Navracsics Tibor Fidesz-frakcióvezető találta ki a kordonbontást, miután megkapták Petrétei József válaszát. Az igazságügy-miniszter a héten úgy nyilatkozott, hogy csak az országos rendőrfőkapitány útján adhat egyedi utasítást a tér felszabadítására, így a budapesti rendőrfőkapitány intézkedésével kapcsolatban nem rendelkezik a határozat megsemmisítésének jogával. Később azonban úgy értesültünk, Orbán és Szájer ötlete volt a kordon lebontása, Navracsics csak a képviselői útmutatót írta.