Rendvédelmisek rázták a Kossuth téri kordont

2008.11.30. 00:14
A Himnusszal kezdődött és Hofival zárult a közszolgálati dolgozók Parlament előtt tartott tüntetése, ahol rendőrök kamerázták a kordon mögül Gyurcsányt követelő rendvédelmiseket. A novemberi hideg ellenére 15-20 ezer tiltakozó gyűlt össze a szervezők szerint szombaton délután, rendbontás nem volt. A közszolgák delegációja petíciót adott át a kormánynak, és ha a válasz nem elfogadható, január 12-én sztrájkolnak.

A törvényesség koporsójával a vállukon vonultak be a kordonokkal körbezárt Parlament elé az egyenruhában tüntető büntetés-végrehajtási dolgozók, akiket dobosok és szirénázó tűzoltóautók vezettek fel. Nyomukban érkeztek a katonák, a rendőrök és a honvédelmi dolgozók, szintén egyenruhában, a menet végét sípoló pedagógusok zárták.

A válság miatt veszik el a tizenharmadik havi bért

„Gyurcsánnyal szeretnék beszélni!”, „Gyertek ki!”, kiabálta több közszolgálati dolgozó, akik a kormánnyal 2007 februárjában kötött megállapodás felrúgása, és a tizenharmadik havi bér eltörlése ellen tiltakoztak. Ezeket az intézkedéseket azután jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, hogy az ország a válság enyhítésére IMF-hitelt vett fel. Ennek feltétele, hogy 300 milliárd forintot faragjunk le az állami kiadásokból. A tizenharmadik havi béren 180 milliárdot spórolhatunk.

A törvényesség koporsója. Klikk! (Fotó: Barakonyi Szabolcs)

Mire a demonstrálók a Hősök teréről, a Roosevelt térről és az Oktatási Minisztériumtól is mind ideértek, az eső elállt, és a Kossuth tér egészen az Alkotmány utca kezdetéig megtelt. A novemberi hideg ellenére 15-20 ezren gyűltek össze, mondta az egyik szervező rendőrségi becslésekre hivatkozva. A tüntetés elején a Himnuszt játszották be, amit a tűzoltók levett sisakkal énekeltek végig.

Néhány nyugdíjas korú Kossuth téri alapember is eljött a harminc szakszervezet részvételével szervezett demonstrációra. Az Árpádsávos zászlóval érkező, lázasan magyarázó öregeket a szervezők viszont már a rendezvény kezdetén udvariasan kitessékelték a tér szélére.

Reálbér-növekedést ígértek

A Hofi Géza képével dekorált szónoki emelvényről elsőként a kormánynak szánt petíciót olvasták be, aminek a pontjait hangos éljenzések kísérték, a legnagyobb zajt a rendőrök és a tűzoltók csapták. „Hazudósok!”, „Elkúrtad”, kiabálták be. Az üres Parlament épülete előtt többen azt sérelmezték, hogy akiknek a panaszaikat címezték, nincsenek jelen.

2007-ben abban állapodtak meg a szakszervezetek kormánnyal, szól a petíció, hogy miután abban az évben a reálbér csökken, majd 2008-ban sem emelkedik, 2009-ben már igen. "Elfogadhatatlan, hogy elvegyék a 13. havi illetményünket, amely nem jutalom, nem prémium, hanem a törvények rendelkezései szerint a közszolgálati bérrendszerek, a munkavállalók éves keresetének szerves része” - áll még a mindenkinek kiosztott szövegben.

Leírják, hogy a további elbocsátások elfogadhatatlanok, miután az elmúlt két évben 80 ezret meghaladó számú közszolgálati munkavállalót bocsátottak el, és több mint 120 ezer álláshely szűnt meg. A miniszterelnök viszont korábban arra hivatkozott, hogy a bérbefagyasztás és a tizenharmadik havi fizetés megvonása lehetővé teszi, hogy az elbocsátásokat elkerüljék.

Mi a hazánkat szolgáljuk. És ti? Klikk!

A szakszervezetek emellett a megszorítások egyenletesebb elosztását követelik, és a közszolgálati intézmények privatizációjának leállítását. A felolvasás végén a tömeg közfelkiáltással erősítette meg, hogy az elhangzottakkal egyetértenek.

Mindenből le kell mondani egy kevésről

Abban, hogy mindez meg is valósul, mégsem hittek sokan. „Mindenki tudja, hogy semmi változás nem lesz – mondta például egy vidéki nyelvtanárnő, aki magánórákat is ad, hogy megéljenek. – Jövőre mindenből le kell majd mondanunk egy kevésről, a napi élelemből, a rezsiből. " Egy fehérvári tűzoltó is megjegyezte: "Hasznosabb lett volna otthon maradni, legalább felrakom a csempét. Mégis reménykedünk".

A petícióval egy huszonhárom fős delegációt engedtek be a kordonokon át a Miniszterelnöki Hivatalhoz. „Bemegyünk! Mi nem félünk a rácsoktól!”, kiabálták közben a kívül rekedt rendvédelmisek, akik a nyomaték kedvéért a kordont is megrázták, miközben belülről rendőrök videózták őket.

Sztrájk is lehet a vége

„Maxim Péter államtitkár átvette a petíciót – jelentette be aztán a színpadról Varga László, az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság vezetője. – Várjuk a kormány válaszát. Ez nem lehet semmitmondó, hanem a követeléseinkkel és az ország lehetőségeivel összhangban álló döntés. Ha ez nem elfogadható, egységes közszolgálati sztrájkba lépünk!”

A szervezők legaláb tizenötezresre becsülték a tömeget. Klikk!

Sztrájkolni viszont csak a közalkalmazotti és köztisztviselői jogállásúak tudnak majd, mint a tanárok, az egészségügyi és az önkormányzati dolgozók. A szolgálati jogviszonyban álló rendőrök és tűzoltók nem.

Ezzel a demonstráció lényegi része lezárult, zárásképp „a valaha élt legnagyobb szakszervezeti aktivistától, Hofi Gézától” játszották be a Hofélia belépője című számot. ”Bolond vagyok, ezt büszkén vállalom, nekem a felsőbb szervekkel van párbajom” – dalolta a humorista, amíg a tüntető közszolgák még búcsúfotókat készítettek a törvényesség koporsójáról, amit a színpadon ravataloztak fel.

A kormány válaszol

Közben a kormányszóvivői iroda közleményt adott ki, ami szerint a hetek óta tartó tárgyalások hétfői fordulóján a kormány javaslatot tesz az alacsony fizetésűek teljes kompenzációjára. Emellett készek további garanciákat vállalni a közalkalmazottak, köztisztviselők, fegyveres és rendvédelmi dolgozók munkahelyének megőrzése érdekében.