Szétkergették a tüntetőket

2007.11.21. 17:42
Több százan maradtak a szerdai tüntetés után a parlament előtt, a rendőrök felszólították őket, hogy hagyják el a területet, de ők fáklyákkal, kövekkel dobálták meg a rendőröket. A rengeteg rendőr az Oktogonig kergette a tünetőket. Kollegáinkat a rendőrök igazoltatták, és azt szajkózták, nem lehet róluk felvételt készíteni, az RTL operatőrét pedig előállították. A szakszervezetek és a Fidesz szimpatizánsai a nyugdíjreform és az egészségbiztosítási pénztár privatizációja ellen tiltakoztak a Kossuth téren.

Este fél nyolcra véget ért a Kossuth téri szakszervezeti demonstráció, de több százan, zömmel fiatalok, a tüntetés helyszínén maradtak, annak ellenére, hogy a rendőrség felszólította őket a távozásra. Többen a kordont rángatták, sörös dobozokat dobáltak. Nyolc órára a Liga fehér zászlói eltűntek, már csak árpádsávos és nemzeti színű zászlók maradtak a demonstrálóknál. Egy olyan európai uniós zászlót is lobogtattak, aminek a közepéből kivágták a csillagokat.

Sokan a miniszterelnököt szidalmazó rigmusokat kiabáltak. Többen az arcukat maszkkal takarták el, hangosbeszélőn elhangzott az a buzdítás, hogy "ne menjetek haza, itt a lehetőség változtatni". A helyszínen hagyott fáklyákból az úttesten kisebb máglyákat emeltek, azokat tűzoltók oltották el.

A tüntetők negyed kilenc körül petrádákat kezdtek durrogtatni, a helyszínen lévő több száz rendőr pedig elkezdte lépésről lépésre kiszorítani őket a Báthory utcán. A mellékutcákat lezárták a rendőrök, így a tömeg csak a Bajcsy-Zsilinszky út felé tudott hátrálni. A Batthyány-örökmécsesnél egy konténerben lévő építési törmeléket is a rendőrök felé dobálták a csuklyás fiatalokból álló demonstrálók. A tüntetők raklapokból barikádokat próbáltak emelni, volt olyan közöttük, aki csúzlival volt felszerelve. A rendőrök gumibottal ütötték azokat a tüntetőket, akik ellenszegültek a sorfalnak.

Előállítottak egy operatőrt

Az RTL Klub stábjának egyik operatőre elesett, a rendőrök átgázoltak rajta, és belerúgtak a kamerába, mondták újságírók az MTI tudósítójának. AZ RTL munkatársaitól úgy tudjuk, az operatőrt előállították. Az RTL Klub honlapján szereplő információk szerint az operatőr kezét hátrabilincselték és a VII. kerületi kapitányságra szállították, ott kisebb orvosi ellátás után elengedték. A rendőrség szerint félreértés történt, és elnézést kértek.

Az egyenruhások szombaton ugyancsak elvittek két médiamunkást, a hvg.hu és az Index tudósítóját. A rendőrség és a jogvédők éppen kedden egyeztettek a hasonló esetek elkerüléséért, az újságírók és fotósok pedig néma tiltakozást tartottak a Batthyány örökmécsesnél.

A zavargókat ezután a Bajcsy-Zsilinszky út, majd a Nyugati tér felé szorították. A Nagykörúton megállítottak egy Combinót, amit a rendőrök menekítettek ki a tüntetők fogságából. A rendőrségi vízágyú és könnygázlövő autó is megjelent a helyszínen, a környéken rengeteg rendőr volt. A tüntetők az Oktogon felé szaladtak, majd szétszéledtek. A rendőrök több tüntetőt is előállítottak, munkatársainkat igazoltatták, a videózó kollegánkkal visszanézették a róluk készített felvételeket, és az adatvédelmi biztos állásfoglalására hivatkozva azt szajkózták, hogy nem lehet videózni az arcukat. A rewdőrség négy embert állított elő, közülük hárommal szemben szabálysértési eljárás indult, egy személyt pedig hatósági elleni erőszakkal gyanúsítanak. mindenki szabadlábon védekezhet.

Zsíroskenyér és Liga

A szakszervezeti tüntetésen több ezren gyűltek össze a Parlament előtt szerda este. A tüntetés a Himnusz eléneklésével kezdődött el 18 órakor, és negyed nyolc körül a Szózattal zárult. Tudósítóink szerint a hangosítás nagyon gyenge volt, csak az Alkotmány utca felé néző színpaddal egy vonalban lehetett hallani a szónoklatokat.

Rengeteg szakszervezeti (ligás) szászlót lehetett látni, de bőven akadtak árpádsávos lobogók is a tömegben. Sok ember fáklyát tartott, és nem hiányozhattak a perec- és popcornárusok sem. A tömeg miatt nem járt a 2-es villamos. A tömegben a Kossuth téri kormányellenes tüntetők egy csoportja is elvegyült, a szokásos rigmusokat ("Gyurcsány takarodj!") kezdték el skandálni, de csak kevesen csatlakoztak hozzájuk. A rendőrség megkopott imázsát a Független Rendőrszakszervezet lilahagymás zsíroskenyér-osztogatással próbálta helyreállítani.

Képek a Kossuth térről

A szakszervezetek képviselői arról beszéltek, hogy a szolidaritás nem működhet üzleti alapon, ezért nem szabad privatizálni az egészségügyet. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnökének felszólalása tapsvihart váltott ki. Meglobogtatta és elfogadásra ajánlotta a nemzeti egészségügyi kerekasztal által elkészített egészségbiztosítási törvényjavaslatot, és azt mondta, „nem tűrhetjük, hogy a nagyapáink, apáink és a mi magunk által befizetett közpénzt pár rongyos milliárdért odavessék koncnak.”

A Liga Szakszervezetek és a Nagycsaládosok Egyesülete közösen szervezte a szerda esti, Kossuth téri demonstrációt. A tüntetésen a nyugdíjreform és az egészségbiztosítási pénztár privatizációja ellen tiltakoztak. A rendezvénynek neve is volt: a szervezők a társadalmi szolidaritás napjává nyilvánították a szerdát.

A tiltakozást támogatásáról biztosította a Fidesz is, sőt, felszólították szimpatizánsaikat is, hogy vegyenek részt a rendezvényen. A Liga a fideszes bejelentést úgy kommentálta, hogy a tiltakozás szervezésében politikai pártok nem vesznek részt. A Fidesz közlése után ugyanakkor több szakszervezet visszamondta a részvételét. A kormánypártok a Fidesz szerepválallására erre hivatkozva nevezték pártpolitikai megmozdulásnak a rendezvényt.