Két kilométer zenélő piros-fehér-zöld a rakparton

2006.10.17. 14:28
Két kilométer hosszú, nemzeti színű szalaggal díszítik fel október 21-22-én a budai alsó rakpartot az Erzsébet híd és a Margit híd között. A Szabadság Szalag nevű ideiglenes köztéri műalkotás háromszáz egyedi képzőművészeti alkotásból áll, amelyeknél az egyetlen kikötés az volt, hogy a piros-fehér-zöld színeket alkalmazzák.

A gigantikus nemzetiszínű szalag a művészeti iskolák tanulóinak kiírt pályázatra beküldött műalkotásokból áll össze. A diákok feladata az volt, hogy 3x6 méteresre kinagyítható képzőművészeti átiratokat, szakszóval parafrázisokat készítsenek a piros-fehér-zöld trikolor témájára.

A budai alsórakpart a kiállítás ideje alatt végig le lesz zárva. A képeket sötétedéskor kivilágítják, így azokat éjszakánként is meg lehet nézni.

Az egyedi tervezésű szerkezet felállítása kedden éjszaka kezdődik. A rakpart kőfalához acél tartóoszlopokat rögzítenek. A képeket ábrázoló PVC molinókat négy párhuzamos, egymástól 1 méter távolságban lévő feszített drótkötélre rögzítik.

A 300 kép összfelülete közel 6 ezer négyzetméter lesz, amely másfélszer nagyobb mint egy átlagos méretű focipálya. A drótkötél – melyre a képeket feszítik ki – összesen 8 ezer méter hosszú. A 300 képből álló óriás installáció így a világ legnagyobb nemzeti színű szalagjának képét adja ki.

A kiállítás ideje alatt végig zene szól majd a rakparton. A Szabadság Szalag akusztikai hátterét egy klasszikus és modern zenei alapokból és archív hangfelvételekből álló válogatás adja. A Szalaghoz készült hanginstalláció részeként hallható lesz a Marseillaise Edith Piaf, A walesi bárdok Latinovits Zoltán előadásában, de megszólalnak az ötvenes évek klasszikus könnyűzenei darabjai is.