Gyurcsány ismét mentegetőzött a terroristás vicc miatt

2005.02.21. 14:16
Gyurcsány hétfőn külföldi újságírók előtt is bocsánatot kért azért, mert terroristáknak nevezte a szaúdi királyság vállogatottjának futballistáit. A parlamentben Kiss Péter az ellenzék közreműködését kérte abban, hogy belpolitikai okok miatt ne érje csorba Magyarország tekintélyét.
"Mint ahogy már korábban mondtam, sajnálom, ha kijelentésem félreérthető, bántó volt. Nem állt szándékomban sérteni a szaúdi kormányt és népet. Ha megjegyzésem mégis ezt eredményezte, akkor megkövetem őket" - jelentette ki az MTI beszámolója szerint Gyurcsány Ferenc hétfőn, Bonnban, külföldi újságírók előtt. A kormányfő két hete a Magyar Szocialista Párt 15 éves születésnapján azt mondta a szaúdi futballválogatottról, hogy nagyon sok terrorista is van közöttük. Bővebben > > >

A parlamentben is téma volt

Kormányfői vizit Németországban
A magyar kormányfő egynapos látogatáson tartózkodik Németországban, Észak-Rajna-Vesztfáliában. Tárgyalt a legnépesebb német tartomány közlekedési, energiaügyi és vidékfejlesztési miniszterével, Axel Horstmann-nal, megtekintette Bonn egy-két nevezetességét, délután találkozni készül Gerhard Schröder német kancellárral és Peer Steinbrückkel, Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnökével. (MTI)
A kormányfő kijelentése hétfőn téma volt a parlamentben is, ahol napirend előtti felszólalásában Németh Zsolt fideszes képviselő azt mondta, "súlyos diplomáciai botránnyá dagadt Gyurcsány kijelentése", mivel a Szaúd-Arábiai Királyság hazarendelte budapesti nagykövetét, ami "diplomáciai figyelmeztetés". Németh Zsolt szerint "a rasszista kijelentés" súlyát az adja, hogy 2001 szeptember 11-i New York-i terrortámadás óta a nyugati világ azon dolgozik, hogy fogalmilag kettéválassza "az arabokat a terroristáktól". "Ezzel a törekvéssel megy szembe Gyurcsány Ferenc" - mondta.

A házelnöknek szavazás miatt itthon kellett maradnia

Németh Zsolt szerint az ügyben a kormány dezinformációkal szolgál, példaként hozta azt az indoklást, amely szerint Szili Katalin házelnök a hétvégén azért nem utazott Rijádba, mert itthon kellett maradnia a parlamenti szavazásokra. Szerinte nem igaz, hogy az "ügy le van zárva, mert kettőn áll a vásár". Bővebben > > >

Németh azt kérdezte Kiss Péter minisztertől, hogy Abdullah koronaherceg megkapta-e már Gyurcsány bocsánat kérő levelét, a miniszterelnöktől diplomáciai ügyekben "kevesebb lendületet és nagyobb körültekintést" kért.

Szerencsétlen incidens

Kiss Péter szerint a viccesnek szánt kijelentés után a kormányfő megkövette az érintetteket. "Remélem ezzel a szerencsétlen incidens lezárul". Kiss az ellenzék közreműkdését kérte abban, hogy "belpolitikai okok miatt Magyarország tekintélyét ne érje csorba".