A Fidesz-vereség után bukkantak fel a visszaélésekről szóló pletykák

2002.07.04. 14:38
Bár a szavazat-újraszámlálási mozgalom táplálását az elmúlt egy hónapban a Fidesztől átvette annak ifjúsági szervezete, a választási eredmények relativizálását már rögtön az első fordulós vereség után megkezdte a párt vezetése. Áder János alelnök emlegetett először "több száz" visszaélést, később pedig Orbán Viktor jelentette be, hogy "nem érti" az eredményeket. A Fidesz indította be az úgynevezett demokráciavonalat is, amelyen bárki bejelenthette észrevételeit. Egy héttel a választások után pedig a Fidesz másik alelnöke, Szájer József jelentette be, hogy pártja olyan törvénymódosítási javaslat benyújtását tervezi, amely lehetővé tenné az újraszámlálást. Mindezt az emberek megnyugtatása érdekében.
Jóllehet Orbán Viktor exminiszterelnök a Fidesz és választási szövetségese, az MDF első fordulós vereségét követő első beszédeiben csupán azt állapította meg, hogy hívei nem voltak elegen, ám hamarosan választási visszaéléseket is emlegetett. Április közepétől aztán az eredmények relativizálásához - konkrétan meg nem nevezett visszaélésekről beszélve - szinte mindegyik Fidesz-vezető hozzájárult.

Több száz példát lehet mondani

Az első fordulós vereséget követő programadó beszédében a Testnevelési Egyetem Orbán Viktor híveit "szabadságunk, hitünk, hazánk védelmében" arra szólította fel: "mindenki hozzon magával még egy embert", "hogy elmondhassuk, nem csak sokan voltunk, hanem elegen is". Egy héttel később, április 17-én Áder János Fidesz-alelnök azonban már azt állította, hogy több ezer, a választási visszaélésekkel foglalkozó telefonhívás érkezett a Fidesz zöld számára.

A volt házelnök ekkor jelentette be, hogy "a választás tisztaságának megőrzése érdekében" demokráciavonalat hoznak létre. A Fidesz-alelnök ezt azzal magyarázta, hogy a bejelentések alapján a választás eredményét befolyásoló visszaélések minden válfajára "több száz példát lehet mondani".

Kokárdát elővigyázatosságból le

A Fidesz vezetői hivatalosan sosem vonták kétségbe a választási szervek azon megállapításait, hogy a választás rendben és törvénysértés nélkül zajlott, ám továbbra is visszaélésekről beszéltek. Április 18-án Orbán Viktor a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában a nézők választási csalásokat firtató kérdéseire válaszolva hangsúlyozta: ő, miniszterelnök lévén, nem vonhatja kétségbe az Országos Választási Bizottság azon határozatát, hogy a választások első fordulója szabályosan zajlott le. Hozzátette azonban azt, hogy ő is hallott különféle esetekről, ezért a jobboldali összefogás híveit felszólította: kokárda nélkül menjenek szavazni, mert csak így előzhetők meg a jobboldal elleni visszaélések.

Pintér: törvényes rendben zajlott

Közvetlenül a választások lezárulta után a két forduló között létrehozott demokráciavonal bejelentései kerültek a Fidesz-kommunikáció középpontjába. Áder János alelnök szerint a választások tisztaságát sértő eseményeket regisztrálása miatt volt szükség a forródrótra. Az Index tapasztalatai szerint azonban a bejelentéseket a párt sem rögzíteni, sem visszakereshetővé tenni nem kívánta. A demokráciavonal telefonjaira alapozva a párt mégis jelentést adott ki, amelyben kizárólag baloldali visszaélésekről beszélt.

A többek között Szijjártó Péter, Fidelitas-alelnök és Varga László, Fidesz-képviselő nevével fémjelezett dokumentumot egy nappal azután adták ki, hogy Pintér Sándor, az Orbán-kormány belügyminisztere az Országgyűlés alakuló ülésén kijelentette, a választások törvényes rendben és magas színvonalon zajlottak le.

Orbán: van valami, amit nem értek

Egy héttel a választások után, május elsején Orbán arról beszélt, hogy egyelőre nem tud magyarázatot adni a Fidesz-MDF választási vereségére, mert az előrejelzések jelentősen eltértek az első forduló eredményeitől. "Van valami összefüggés, egy tény, amit nem ismerek, nem értek" - állította a volt kormányfő, hozzátéve ugyan, hogy a választások tisztaságával szemben felmerült kifogásokat - még hivatalban lévő miniszterelnökként - nem kívánja minősíteni.

Két nappal később Szájer József, volt fideszes frakcióvezető bejelentette, hogy pártja törvénymódosítást és újraszámlálást javasol. Szájer magyarázata szerint minden korábbinál több aggály és kétely merült fel a rendkívül szoros választási eredmények miatt, ezért a Fidesz népi kezdeményezéssel kívánja a parlament elé vinni a választási törvény módosítását. Az alelnök arra kérdésre, hogy a végeredménnyel kapcsolatos bizonytalanság fenntartása nem okoz-e problémákat, azt mondta: az újraszámlálás eredménye "csak egy információ lenne, amit a sajtó közzétesz".

Népi kezdeményezéstől a népakaratig

A Fidesztől végül a Fidelitas vette át az újraszámoltatási népi kezdeményezést, ám az ifjúsági szervezetnek többszöri próbálkozásra sem sikerült elfogadható aláíróívet az OVB elé terjesztenie. Az újraszámolással kapcsolatos törvényjavaslat miatt a Fidesz-frakció rendkívüli parlamenti ülésnap összehívását is fontolgatta, hogy a Ház megtárgyalja az országgyűlési választási szavazólapok megőrzéséről szóló indítványt.

Rogán Antal frakcióvezető-helyettes azonban a "hatalmat birtokló pártok" ellenérdekeltségéről beszélt, majd amikor a Ház leszavazta a kezdeményezést, Szijjártóval egy darálógépen demonstrálták a szavazólap-megsemmisítését. A darálóra MSZP- és SZDSZ-matricát ragasztottak, és Rogán bejelentette: a kormányoldal szembehelyezkedett a "népakarattal".