Fodor: Ki kell vizsgálni a manipulációs vádat

2008.02.12. 16:48
Fodor Gábor, az SZDSZ volt elnökjelöltje is megszólalt a pártot ért manipulációs váddal kapcsolatban. Fodor nem tervez jogi lépéseket, de úgy véli, ki kell vizsgálni az ügyet, és le kell vonni a megfelelő következtetéseket. Ahogy T. Asztalos Ildikó, úgy Fodor Gábor sem érti, miért majdnem egy évvel a küldöttgyűlés után került nyilvánosságra az elnökválasztáson történt állítólagos csalásról szóló hír.

Ki kell vizsgálni az SZDSZ tavalyi elnökválasztása kapcsán felvetődött manipulációgyanús ügyet, és az alapján le kell vonni a megfelelő konzekvenciákat, mondta Fodor Gábor, a liberális párt volt elnökjelöltje, környezetvédelmi és vízügyi miniszter kedden.

Fodor Gábor közölte, nem akar feltételezésekbe bocsátkozni, milyen következményei lehetnek a vizsgálatoknak. „Meg kell várni azok végkimenetelét.” Közleményében hangsúlyozta, nem tervez jogi lépéseket.

Az ügy miatt az SZDSZ-ben nincsen legitimációs válság, jelentette ki. Ha valakinek tudomása volt manipulációról, akkor azt közvetlen az elnökválasztás után kellett volna nyilvánosság elé tárni, jegyezte meg. „Továbbra is azt az álláspontot képviselem, amit akkor hangoztattam: a rám szavazókkal együtt vegyük tudomásául az eredményt, és álljunk fel a megválasztott elnök, Kóka János mögé” - fogalmazott Fodor Gábor.

Köteles Péter elégedetlen volt a megyei elnökkel

A Hír tévé péntek esti, Célpont című műsora szerint manipulálták az SZDSZ tavalyi elnökválasztását. Egy férfi hangja eltorzításával azt mondta, 4-5 jelen nem lévő borsodi küldött helyett mások szavaztak. ,,T. Asztalos Ildikó, a liberálisok Borsod megyei elnöke mondta nekik, hogy húzzátok be gyorsan Kókát, meg van vele beszélve".

A Borsod Online hétfőn megnevezte a nyilatkozó férfit, Köteles Péter vállalkozót, aki egyébként tagja az SZDSZ-nek, és a 2006-os választásokon önkormányzati képviselőjelöltként indult Miskolcon.

Köteles Péter arra kérte T. Asztalos Ildikót, hogy a jelenléti íveket hozzák nyilvánosságra, hiszen ennek tudomása szerint nincs jogi akadálya. Amennyiben ezek a dokumentumok cáfolják állítását, nyilvánosan kér elnézést a megyei elnöktől, mondta a vállalkozó. Köteles Péter kifejtette, döntését az is indokolta, hogy T. Asztalos Ildikót a párt jószolgálati és etikai bizottsága decemberben elmarasztalta, hogy nem megfelelően vezeti a megyei szervezetet.

Az SZDSZ cáfol

Kóka János, az SZDSZ elnöke visszautasította a pártot ért vádakat. Közölte, a tévécsatorna vagy bebizonyítja állításait, vagy helyreigazítást közöl, vagy bíróság előtt felel állításaiért.

T. Asztalos Ildikót egyelőre nem sikerült elérnünk, hogy reagáljon az elhangzottakra. A Borsod megyei elnök vasárnap közleményt adott ki, melyben cáfolta a Hír tévé értesülését. „Az SZDSZ-ben közismert, hogy Fodor Gábor elnökségét támogattam a kampányban és a küldöttgyűlésen a felszólalásomban is arra kértem a küldötteket, hogy Fodor Gábor mellett tegyék le a voksukat” – fogalmazott. Szerinte a vádaskodás célja legitimációs válságot láttatni az SZDSZ-ben, ezzel is gyengíteni a pártot a népszavazási kampányban.