SZDSZ: az egyházakat tartsák el a hívők

2005.02.23. 22:39
Az SZDSZ eljuttatta az egyházaknak javaslatát, amely szerint a hitéletet a hívők adófelajánlásaiból kellene finanszírozni. A nem adózók - például a nyugdíjasok - helyett az állam egy átlagösszeggel járulna hozzá az összeghez.
Az SZDSZ azt javasolja, hogy az egyházak fenntartása legyen elsősorban a hívek feladata, és az állam csak akkor és annyiban nyújtson költségvetési támogatást az egyházaknak, amikor és amennyiben azok közszolgálati tevékenysége azt indokolttá teszi - közölte Horn Gábor országgyűlési képviselő, a párt ügyvivője az MTI-vel szerdán. A távirati iroda által megkérdezett egyházak egyelőre nem kapták meg a párt indítványát.

A nyugdíjasok helyett a költségvetés fizetne

Az SZDSZ azt is javasolja, hogy a személyi jövedelemadóból az adózó rendelkezése alapján valamely egyház számára jelenleg felajánlható egy százalékot két százalékra lehessen felemelni - olvasható Horn Gábor közleményében, amely szerint levélben juttatta el pártja egyházfinanszírozással kapcsolatos javaslatait az egyházak vezetőinek. A párt azzal magyarázza ezt, hogy az egyházaknak számos olyan híve van - például a nyugdíjasok -, akik nem tudnak adójukból felajánlani, ezért számukra lehetővé kell tenni, hogy évente valamely egyház javára az átlagos felajánlással megegyező összegről rendelkezzenek, amelyet helyettük a költségvetés fizet.

Az SZDSZ ezzel párhuzamosan megszüntetné az egyházak hitéleti tevékenységéhez nyújtott valamennyi állami támogatást, számukra a civil szervezetekkel azonos helyzetet teremtene a társadalombiztosításban, a személyi jövedelemadónál, a társasági, valamint a gépjármű-, illetve a helyi adóknál, az áfa-visszatérítéseknél, valamint a beszámolási és könyvvezetési kötelezettségeknél, így az eddig nyújtott "indokolatlan kedvezmények és privilégiumok" ott is megszűnnének.

"Civil szervezetek"

"Az egyházak az oktatás, a szociális és egészségügyi szolgáltatások, múzeumi, levéltári, műemléki intézményfenntartások terén végzett tevékenysége közhasznú tevékenység, továbbra is indokolt, hogy az állam ezen a téren a finanszírozásban szerepet vállaljon, ahogyan ezt megteszi más civil szervezetek esetében is" - tartalmazza Horn Gábor közleménye. A szabad demokraták álláspontja szerint a fentiek tekintetében többek között módosítani kell az adójogszabályokat.

A kisebb kormánypárt javaslatát eljuttatta az egyházak vezetőihez, a történelmi, illetve a keresztény egyházakon, felekezeteken túlmenően buddhista közösségekhez, szabad egyházakhoz is, várva az érintettek javaslatait. A katolikus, a református és az evangélikus egyház, valamint a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége vezetői, illetve sajtófelelősei egyelőre nem nyilatkoztak az SZDSZ indítványáról az MTI-nek. Mint mondták, még nem kapták meg a párt javaslatait.