Kuncze marad az SZDSZ frakcióvezetője

2006.05.10. 14:09
Kuncze Gábor vezeti továbbra is az SZDSZ frakció munkáját, helyettese az új ciklusban Pető Iván. A parlamenti pártok döntésének függvényében az Országgyűlés alelnökeként folytathatja munkáját Világosi Gábor. Az SZDSZ szeretné a hónap végéig a koalíciós szerződést kézbe kapni.

Az SZDSZ szerdai frakcióülésén a képviselőcsoport tagjai Kuncze Gábort választották meg frakcióvezetőnek, helyettese Pető Iván lett. Az Országgyűlés alelnöke ismét Világosi Gábor lehet, ha a parlamenti pártok keddi egyeztetésén elhangzottak szerint a parlament a következő ciklusban valóban két alelnökkel végzi majd munkáját. Világosinak a szavazáson komoly kihívója akadt, Fodor Gábort csak a második körben és egy szavazattal utasította a háta mögé.

Mivel az MSZP igényt tart a házelnöki posztra, amelyet az SZDSZ korábban el is fogadott, ezért a liberálisok logikusnak tartják, hogy a kisebbik koalíciós párt adja az alelnököt, bár erről egyelőre nem született megállapodás, mondta el Kuncze Gábor a frakcióülés után tartott sajtótájékoztatóján.

A két jegyzői pozícióra a párt Béki Gabriellát és Kis Zoltánt jelöli, az előző ciklusban is ők látták el ezt a tisztséget.

Szigorú alapszabály

A frakcióülésen elfogadták továbbá a frakció alapszabályát, ami lényegében azonos az eddig is alkalmazottal. "Szigorúan megkövetelik a frakció tagjaitól a szavazásokon való részvételt, illetve a parlamenti munkában való aktív részvételt, különböző szinteket határoz meg, ahol előírhatja a kötelező együttszavazást" - mondta el Kuncze. Hozzátette, hogy például lelkiismereti típusú kérdésekben a frakció szabad szavazást is elrendelhet, bizonyos esetekben szankciókat alkalmazhat.

A bizottsági tagsággal és tisztségekkel kapcsolatban még nem született döntés, a tárgyalások megfelelő szakaszában kell majd erről határozni.

"Azt állapítottuk meg, hogy a különböző szakmai területeken jól haladnak a tárgyalások" - jegyezte meg Kuncze a koalíciós egyeztetésekről, az oktatás és az agrárium területén gyakorlatilag már egyetértés van a két párt között. A tárgyalásokon az oktatásra vonatkozó terveket Magyar Bálint terjesztette elő, ezt a felek kisebb módosításokkal elfogadták.

Egyetértés és viták

"Vannak olyan területek is, ahol még további egyeztetésekre van szükség, de az egyetértés már kibontakozott" - tájékoztatott Kuncze. Ilyen például az önkormányzatiság, ahol az ellenzékkel kell együttműködni, hiszen kétharmados törvényeket kell módosítani. Néhány területről még tovább folynak a viták, egyelőre nincs egyetértés az egészségügy átalakításában és a gazdaságpolitikai teendőkben.

A május 28-i küldöttgyűlés nem egyszerűen a koalícióra lépésről dönt, hanem feladata a kormányprogram jóváhagyása és a koalíciós megállapodás elfogadása is. "A mi felfogásunk szerint május 28-ig kell odáig eljutni, hogy a még nyitott kérdésekben a szükséges döntések megszülessenek" - utalt Kuncze a kormányprogram benyújtására. Ebben az esetben június 15. előtt megalakulhat az új kormány.

Nem lesz közös frakcióülés

Az Index információi szerint a szocialisták körében erős igény mutatkozott arra, hogy legyen közös MSZP-SZDSZ frakcióülés, ám a kormányfő által is szorgalmazott közös tanácskozás elmarad, miután a szabad demokraták elzárkóznak tőle. Egy szabad demokrata forrásunk összefoglalva a párt vezetőinek, illetve képviselőinek általános véleményét, úgy fogalmazott "tartson közös frakcióülést a Fidesz a KDNP-vel, de ne az SZDSZ a szocialistákkal".Úgy tudjuk a kormányprogram szimbolikus aláírása is elmarad, miután a szabad demokrata képviselők nem kívánják még szimbolikusan se aláírni a programot, annak pedig kicsi a valószínűsége, hogy csak a szocialistákkal íratnák alá a dokumentumot.