Mégis bizalmat szavaz az SZDSZ?

2002.06.19. 10:19
A kormány szabad demokrata miniszterei, valamint Kovács László és Horn Gyula részvételével szerda reggel megbeszélést folytatott Medgyessy Péter kormányfő a Magyar Nemzet cikkei által kirobbant ügynökügy kapcsán. Információink szerint az SZDSZ szerda délelőtt kezdődött frakcióülésén bizalmat szavaz a kormányfőnek.
A Szabad Demokraták Szövetségének politikusai közül senki nem hajlandó egyelőre nyilatkozni arról, hogy mi történt a párt kedd esti, és szerda reggeli frakcióülésén. Korábbi sajtóhírek szerint a szabad demokraták képviselőcsoportjából 17-en kedden este úgy vélték, bizalmatlansági indítványt kezdeményeznek Medgyessy Péter miniszterelnökkel szemben.

További, meg nem erősített információk szerint pedig közölték: szívesebben látnák Kovács László pártelnököt a miniszterelnöki székben. Az Index információi szerint a szabad demokrata frakció egyelőre nem döntött arról, hogy kezdeményeznek-e bizalmatlansági indítványt a kormányfővel szemben.

Az Indexnek nyilatkozó szabad demokrata politikusok ugyanakkor új helyzetnek nevezték, hogy a miniszterelnök szerda reggeli, parlament előtt tett bejelentése szerint teljesül 1990 óta szorgalmazott törekvésük, és nyilvánosságra kerülhetnek az ügynöklisták.

Az SZDSZ frakció 11 órakor ült újra össze az ügyben. Az Index úgy értesült, az ülésen bizalmat szavaznak a kormányfőnek.

Szerda reggel egyébként a szabad demokrata miniszterek megbeszélést folytattak a miniszterelnökkel. A tárgyaláson részt vett Kovács László szocialista pártelnök és Horn Gyula volt kormányfő is.

A Medgyessy Péter vezette koalíciós kormány végrehajtja mind a 100 napos mind a négyéves programját: jelentette ki Gál J. Zoltán kormányszóvivő a megbeszélés után. Arra a kérdésre, hogy mi történik bizalmatlansági indítvány beadása esetén azt válaszolta: ahhoz bizalmatlanságra van szükség. A Magyar Nemzet szerdai számában megjelent újabb dokumentummal kapcsolatban jogászok véleményét tolmácsolva azt mondta: a cikk állításai több ponton a Btk-ba ütköznek.