Az SZDSZ nem tudott az áfakulcsok módosításáról

2006.06.27. 13:00
A kormány intézkedéscsomagja csak a költségvetési egyensúlyt teremti meg, a hosszú távra szóló reformok csak utána jöhetnek. Az áfakulcsok módosításáról az SZDSZ elnöke szerint még nem született döntés, szóba se került a hétvégi kormányülésen. Kuncze két év múlva több biztosítós modellt vezetne be az egészségügyben, három év múlva pedig jöhetne az egyszerűsített, egykulcsos adórendszer.

A kormány Új egyensúly programjának eddig bevezetett intézkedései a költségvetés megbomlott egyensúlyát hivatottak visszaszerezni 2007-2008-ra, mondta Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke keddi sajtótájékoztatóján. Hozzátette, hogy az ország fejlődéséhez a megszerzett egyensúlyt meg is kell tartani, amihez az államháztartást hosszú távú célokra kell átalakítani, hiszen az eddig bevezetett intézkedések csak átmeneti javulást hozhatnak, hosszú távon azonban nem jelentenek megoldást.

A hétvégén Balatonőszödön megtartott kormányülésen elhangzottakkal kapcsolatosan a pártelnök elmondta, hogy az ellenzék várhatóan nem támogatja a majd a kormánykoalíció kétharmados törvényjavaslatait, így a kormány a támogatási rendszert tervezi megváltoztatni. Példaként a kistérségeket és régiókat említette, amelyek szerepét erősíteni szeretnék, hogy a megyék így kiürülhessenek, azonban Kuncze szerint ehhez az ellenzék támogatására nem számíthatnak. Hangsúlyozta ugyanakkor az ellenzékkel való folyamatos egyeztetés fontosságát.

Újságírói kérdésre válaszolva Kuncze elmondta azt is, hogy a balatonőszödi ülésen nem került szóba az áfa növelésének kérdése, így erről a sajtótájékoztató időpontjáig döntés sem születhetett. Megjegyezte, hogy az SZDSZ-nek még meg kell vizsgálnia az áfakulcs emelésének különböző lehetőségeit, és csak utána alakítják ki hivatalos álláspontjukat. Elöljáróban annyit azért elmondott, hogy a 15 százalékról 17-re, és a 20 százalékról 23-ra emelés több költségvetési bevételt hozna, mint a 15-ről a 20 százalékra emelés.

Az SZDSZ választási ígéreteinek megvalósulását a pártelnök továbbra is megvalósíthatónak tartja, szerinte a költségvetés egyensúlyának megteremtése után, 2009-ben történhet meg az egykulcsos adó bevezetése, amivel egyszerűsödik az adórendszer, nő az ország versenyképessége és kifehéredik a fekete gazdaság. Az Index kérdésére elmondta, hogy az egészségügyben a több biztosítós modell bevezetését ennél korábban is esélyesnek látja, szerinte 2008-ig befejeződhet az új modell előkészítése, és elkezdődhet az átállás.