Az SZDSZ a sikeresebb miniszterelnök-jelöltet fogja támogatni

2004.08.20. 20:03
A Szabad Demokraták Szövetsége (SZDSZ) támogatni fogja a Magyar Szocialista Pártnak azt a miniszterelnök-jelöltjét, aki sikeresebben kormányozhat - mondta Horn Gábor szabad demokrata ügyvivő pénteken. Horn vállalhatónak tartja a kialakult helyzetet és állítja, nem volt egyeztetés arról az MSZP-vel, hogy a konfliktus Medgyessy menesztésével oldódhat meg. Az ügyvivő nem erősítette meg, hogy Kiss Péter lenne az MSZP jelöltje.
"Mi támogatni fogjuk az MSZP-nek azt a jelöltjét, akiről azt gondoljuk, hogy ebben a helyzetben jobban, eredményesebben, dinamikusabban tudja vinni tovább a dolgokat. Továbbvinni a dolgokat; tehát nem eredendően új helyzetet akarunk, hanem egy sikeresebb kormányzást" - mondta az ügyvivő a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában.

"Vállalható helyzet"

Horn Gábor
Horn Gábor
Az ügyvivő "vállalhatónak" nevezte a kialakult helyzetet. "Nagyon határozottan jeleztük, hogy ez így nem fog menni; ilyen értelemben ha nem is tiszta lelkiismerettel, de vállalhatónak tartjuk azt, ami kialakult" - mondta. Kiemelte: "nem volt megállapodás az MSZP-vel abban, hogy ez így lesz".

"A miniszterelnök-jelölés joga a szocialista pártot illeti,az SZDSZ várja a legitim jelöltet" - közölte Kuncze Gábor is pénteken, és hozzátette, hogy az SZDSZ számára "több szóba jöhető politikus is elfogadható".

A két kormányzó párt szombaton egyeztet egyebek között az új miniszterelnökről. Az SZDSZ számára azoban a szombati egyeztetésen nem az új miniszterelnök személye a legfontosabb - mondta Horn Gábor.

A program fontosabb

"Nekünk most egy fontos kérdésünk van, amit holnap végig szeretnénk tárgyalni az MSZP-vel: mik azok a tartalmi kérdések, amelyekhez ragaszkodunk az elkövetkező időszakban ahhoz, hogy sikeres legyen ez a koalíció" - mondta Horn az adócsökkentés, az átfogó adóreform ügyét és a rászorultsági elvű szociálpolitikát kiemelve.

Az előbbiben, mint mondta, csaknem megállapodott az SZDSZ az MSZP-vel, az utóbbiban "elvileg egyetértünk, gyakorlatilag messze vannak még az álláspontok".

"Bizalommal teli kormányra van szükség"

Arról hogy a szabad demokraták más vagy új tárcákat kérnének az alku során, Horn Gábor azt mondta, az SZDSZ fontos, a jövő szempontjából meghatározó tárcákat kapott a koalíciós megállapodásnál - az oktatásit, az informatikait, a környezetvédelmit és a gazdaságit -, ami nekik jó, és az utóbbihoz ragaszkodni is fog.

"Hajlandóak vagyunk tárgyalni arról, hogy esetleg egy más kormányzati összetételű kormány működjön. Ezt nem tartom olyan lényeges kérdésnek."

Amire szükség ven: "Egy dinamikus, működőképes, hiteles, bizalommal teli kormány és ehhez egy ilyen kormányfő" - mondta.

Belekormányozták magukat

"Ami holnap történni fog: a programok egyeztetése. Fogunk hallani egy nevet az MSZP-től, amiről majd kialakítjuk az álláspontunkat" - mondta Horn Gábor, aki nem erősítette meg, hogy Kiss Péter jelenlegi kancelláriaminiszter lenne az MSZP jelöltje. A helyzetről azt mondta: nincs kormányválság.

"Ez semmiféle kormányválságot, semmiféle koalíciós válságot nem jelent. Érdekeltek vagyunk, elkötelezettek vagyunk a szocialista-liberális koalíció továbbvitelében" - mondta.

Hozzátette: a "nehéz helyzetbe" a két kormányzó párt "bizonyos értelemben belekormányozta magát" annak ellenére, hogy a június európai parlamenti választáson a két párt jó eredményt ért el.

Csillag marad?

Az új miniszterelnök jelölésére és a koalíciós egyeztetésre az után kerül sor, hogy Medgyessy Péter kormányfő szerdán bejelentette: több minisztert és államtitkárt lecserél, köztük Csillag István gazdasági minisztert is, amit az SZDSZ elutasított.

Az SZDSZ azt javasolta Medgyessy Péternek, ne alakítsa át kormányát - mondta Horn Gábor pénteken. "Itt komolyabb dolgokról van szó, mint hogy Csillag István miniszter marad-e vagy nem marad miniszter. Itt arról van szó, hogy kell-e, lehet-e ezt folytatni, vagy másképp kell" - mondta.

"Mi azt gondoltuk közösen, teljes egyetértésben az MSZP-vel, hogy Medgyessy Péter rosszul akarja átalakítani a kormányát" - mondta. Ugyanakkor kérdésre válaszolva nem zárta ki, hogy Csillag István gazdasági miniszter maradhat.

Gyorsan lépni

A Medgyessy Péter által a kormányban bejelentett változtatásokról, azok esetleges hatályba lépéséről az ügyvivő azt mondta: "Módunk nyílt arra, hogy újragondoljuk ezeket a javaslatokat". Az új kormány struktúrájának és programjának a jövő hét második felére ki kell alakulnia - mondta.

"Sürgető a dolog, mert a legrosszabb, amit tehetünk - mert én, még egyszer mondom, kormányválságot egyáltalán nem látok -, a bizonytalanság érzetének fenntartása. (...) Éppen ezért közös felelősség, hogy nagyon gyorsan lépjünk - mondta.

Előzmények

Medgyessy Péter miniszterelnök csütörtökön ultimátumot intézett az SZDSZ-hez, hogy estig erősítsék meg bizalmukat iránta. A szabad demokraták azonban erre nem voltak hajlandóak. Az SZDSZ azután vonta meg a bizalmat Medgyessytől, hogy szerdán a szabad demokraták jóváhagyása nélkül menesztette Csillag István szabad demokrata gazdasági minisztert. Az MSZP csütörtökön délután menesztette a kormányfőt, és keresi Medgyessy utódját. A koalíciós egyezkedések szombaton folytatódnak, az új miniszterelnök személyéről, illetve a kormányprogramról.

A szocialista párt elnöksége már döntött az utódjelölt személyéről is, ám a nevet eddig nem hozták nyilvánosságra. Az Index információi szerint a jelölt Kiss Péter kancelláriaminiszter lehet, de értesüléseink szerint Gyurcsány Ferenc esetleges jelölése sem került le a napirendről.

Egyre biztosabb, hogy az MSZP összehívja a rendkívüli kongresszust a helyzet tisztázásáért. A kongresszus összehívását a lehetséges kormányfőjelölt Kiss Péter, a fiatal szocialisták Mozaik Klubja és Horn Gyula ex-kormányfő is szorgalmazza. Bővebben >>