Megveti Kuncze a nemzetet megosztókat

2003.10.23. 16:40
Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke a 301-es parcellánál emlékezett együtt Halda Alíz egykori párttársával. '56 tanulságaként említette az összefogást: "akik itt nyugszanak, a közös ügy érdekében félre tudták tenni nézeteltéréseiket". Szerinte "mi, az örökösök" 1956 eszméit már valóra váltottuk, "de mit tettünk annak legendás egységével? - tette fel e kérdést a pártelnök.
Egy éve kifütyülték Mécs Imre egykori halálraítéltet a rákoskeresztúri Új köztemetőben, a 301-es parcellánál. Az idén helyette Halda Alíz, a kivégzett Gimes Miklós politikus, újságíró élettársa, volt SZDSZ-es parlamenti képviselő mondott beszédet valamint Kuncze Gábor pártelnök. (Mécs a varsói Magyar Intézet meghívására Lengyelországban tartózkodik.)

Tekintse meg képeinket!
Kuncze 56 tanulságaként említette az összefogást: "akik itt nyugszanak, a közös ügy érdekében félre tudták tenni nézeteltéréseiket". Szerinte "mi, az örökösök" 1956 eszméit már valóra váltottuk, "de mit tettünk annak legendás egységével? Nem hagyhatunk örökül megosztottságot" - mondta Kuncze.

Beszédében aktuálpolitikai kérdésekre is kitért a pártelnök, mint mondta: "megérti azokat az '56-osokat, akik sokat szenvedtek, akiknek derékba tört életpályájuk". Nekik "tisztelet, hála, megbecsülés" - hangsúlyozta.

Ugyanakkor az SZDSZ elnöke "nem hajlandó megérteni" azokat, akik napi politikai érdekek miatt végletesen megosztják a nemzetet, és "ezen a talajon gyűlöletet szítanak. Őket megvetem" - mondta. "Nem engedhető meg, hogy 1956 továbbra is a politika martaléka legyen, hogy a méltatlan viaskodások lejárassák emlékét a fiatal nemzedék előtt" - mondta Kuncze Gábor. "1956 minden becsületet, szabadságot szerető emberé, minden demokratáé" - zárta beszédét.

Halda Alíz emlékeiben 1956-ban az önfeláldozás, a szolidaritás és az összefogás szívszorítóan szép példáját mutatták fel az emberek. Az MTI szerint Halda Alíz közölte azt is, hogy "bár a lehetetlent nem tudtuk lebírni, de gyógyíthatatlan sebet ejtettünk a világ második legerősebb katonai hatalmán. (...) Október 23-án azért jövünk ide, hogy megköszönjük az értünk hozott áldozatot".