Jobboldali liberálisokra hajt az SZDSZ

2006.03.29. 16:58
"A 2006-os választásokon a liberális szavazóknak nem szabad a Fideszt támogatniuk" - írta nyílt levelében Kuncze Gábor.

"A minap Orbán Viktor, hosszú évek után, udvarolni kezdett a liberálisan gondolkodóknak, és közölte: "táborába" - vagyis a Fideszbe - várja a "racionálisan gondolkodó" liberálisokat is, hogy "táboron belül" folytassanak vitákat. Ezek a mondatok késztettek arra, hogy megírjam e levelet. Meggyőződésem ugyanis, hogy a 2006-os választásokon a liberális szavazóknak nem szabad a Fideszt támogatniuk" - írta Kuncze Gábor a liberális szavazókhoz intézett nyílt levelében.

Az SZDSZ elnöke szerint volt idő, amikor a Fidesz őszintén, hitelesen és határozottan képviselte a liberális programot. "Bevallom, magam még 1998-ban is azt gondoltam, a Fidesz-kormánnyal egy, legalább részben liberális kormány alakul Magyarországon. Mára azonban ez a képzet már a múlté. Ma a parlamenti pártok közül a Fidesz programja áll a legmesszebb a liberális elképzelésektől" - írja az SZDSZ elnöke. Példaként említi, hogy a Fidesz megszabadult utolsó konzervatív-liberális politikusától, Tölgyessy Pétertől.

"Orbán Viktor dr. Antiliberalizmust, Mikola Istvánt a Fidesz két lábon járó programjának nevezte és kormányfő-helyettesnek jelölte. Azt a Mikola Istvánt, aki állami eszközökkel korlátozná az emberek szabadságvágyát, középkori módszereket vezetne be az oktatásban, s aki hadat üzenne mindennek, ami érdekes, fiatalos, modern. Én hiszem: egyetlen liberális - legyen bal-, vagy jobboldali - sem szavazhat a szabadság korlátozására. Márpedig Orbán, Mikola és Semjén programja erről szól" - írja Kuncze.

Az SZDSZ elnöke elismeri, hogy pártja politizálását lehet liberális alapn kritizálni, de azt állítja, ma egyedül az SZDSZ képvisel következetesen liberális programot. Kuncze arra kéri a jobboldali liberálisokat, hogy tekintsék át a programokat, az értékeket, és látni fogják: április 9-én a jobboldali liberálisoknak is az SZDSZ-t kell választaniuk a konzervatív, antiliberális Fidesszel szemben.

Kuncze Gábor még egy érvet tesz hozzá: az SZDSZ-re adott szavazatok nagy száma, netán Orbán Viktor újabb veresége komolyan elgondolkodtathatja a Fideszt, és akkor talán a jobboldal is belátja: hiba volt a liberálisokat száműzni.