Két küldöttgyűlésre készül az SZDSZ

2008.03.25. 18:04
Valószínűleg lesz rendkívüli küldöttgyűlése az SZDSZ-nek, de ezen még nem fognak új elnököt és vezetőket választani. Csak előkészítik a tisztújítást. Kóka nem mond le, viszont távozásra szólít fel mindenkit, aki csalt.

Támogatta az SZDSZ parlamenti frakciója és ügyvivői testülete (üt) azt a pártelnöki kezdeményezést, hogy az országos tanács hívjon össze rendkívüli küldöttgyűlést. A rendkívüli küldöttgyűlésről a párt országos tanácsának kell döntenie, ez a testület április 5-én ülésezik legközelebb. A párt tavalyi elnökválasztásán történt csalások miatt több SZDSZ-es vezető is tisztújító küldöttgyűlést követelt.

Kóka János páterelnök keddi sajtótájékoztatóján azt mondta, az általa javasolt küldöttgyűlés megnyithatja az utat a rendkívüli tisztújítás előtt, az alapszabály szerint csak így lehet majd új választást tartani. Ez leghamarabb júniusban lehet. A korábbra tervezett küldöttgyűlésen készítenék elé az alulról felfelé irányuló tisztújítást. Az, hogy pontosan miért kell a két küldöttgyűlés, nem derült ki a sajtótájékoztatón.

A pártelnök a frakció és az üt közös ülésének szünetében felolvasta délelőtti közleményét. Egyben arról is beszámolt, hogy tudomásul vették Zagyvai Márton kilépését a pártból. Zagyvai Fodor stábjához tartozott, és a tavalyi küldöttgyűlés első napján, amikor az alapszabály módosításáról szavaztak, ő is szavazott, noha nem volt küldött.

Kóka azt mondta, az üt és a frakció határozatban szólított fel mindenkit, aki a csalásokban érintett, hogy mondjon le tisztségeiről, és távozzon a pártból. Arra a kérdésre, hogy lemond-e az elnöki posztról, azt mondta, arról döntöttek, hogy azok távozzanak, akik a csalásban részt vettek.

Arról is beszélt, alapszabály-módosítást kezdeményez, hogy ne fordulhasson elő többé olyan, hogy álküldöttek szavaznak a párt küldöttgyűlésén. Arra a kérdésre, hogy az előző pártelnök Kuncze Gábornak van-e felelőssége a szabálytalanságokért, azt felelte, az ő idején bizalmi alapon mentek ezek a dolgok, és nem is volt soha gond ebből.

Az ülésen nem volt ott Fodor Gábor, Szent-Iványi István és John Emese sem. Megjelent viszont Béki Gabriella, aki az ülés kezdete után el akart menni, de végül a többiek kérlelésére frakciótagként ott maradt az ülésen. John Emese és Béki Gabriella is azt mondta a Klubrádiónak, hogy visszatérnek az ügyvivői testületbe. Fodor Gábort egyelőre nem tudtuk elérni, így nem tudni, ő is visszatér-e az üt-be. A sajtótájékoztató után adóügyekről és egészségügyi kérdésekről tárgyaltak. Úgy tudjuk, a két testület kimondta, nem támogatnak tárcacserét, és személycserét sem akarnak az egészségügyi minisztérium élén.

Le akarják váltani a Veszprém megyei elnököt

Az SZDSZ Veszprém Megyei Választmányának három alelnöke írta alá azt a levelet, amelyben arról értesítik a megyei elnököt, hogy a 22 tagú testületből döntő többségben (tizenheten) e héten péntekre rendkívüli választmányi ülést hívtak össze, és ott vele szemben bizalmatlansági indítványt terjesztenek elő, illetve lemondásra szólítják fel.

Tihanyi László, az SZDSZ Veszprém megyei elnöke (a balatonfüredi szívkórház főorvosa) azt mondta ugyanakkor, sajnálatos módon az alelnökök nem ismerik a párt alapszabályát, ugyanis a választmány ülését csak az elnök hívhatja össze. "Elmegyek a tizenhetek összejövetelre és közlöm, hogy ez nem választmányi ülés, továbbá tájékoztatom őket arról is, miszerint az alapszabályban nem szerepel a bizalmatlansági indítvány intézménye" - mondta Tihanyi László.

A liberálisok Veszprém megyei elnöke hangsúlyozta: nem mond le, "az ugyanis nem komoly és megindokolt álláspont, hogy egy néhány soros levélben annyit közölnek: megingott a bizalmuk bennem" - tette hozzá. Tihanyi László valószínűsítette, hogy amiatt orroltak meg rá társai, mert közismerten "kókista", és mindig határozottan kiállt az országos pártelnök mellett. (MTI)