Koszorúszaggatás szózattal

2002.10.23. 16:53
Botrányos körülmények között tartotta meg szerdán emlékünnepségét az SZDSZ az 1956-os forradalom halottjainak emlékhelyén, az Új Köztemetőben, a 301-es parcellánál. Az emlékmű előtti téren összegyűlt 300-400 fős tömeg kifütyülte, legyilkosozta, -hazaárulózta az emlékezőket. Mécs Imrét szónoklata közben elragadták az indulatok, Kuncze Gábor higgadtan mondta: mi méltó módon ünnepelünk. Az Index riportja a helyszínről.
Nem tudta elmondani beszédét Mécs Imre '56-os elítélt, SZDSZ-es képviselő, mert a maroknyi SZDSZ-es politikust és szimpatizánst gyűrűbe fogta a téren összegyűlt tömeg és fütyülni, kiabálni kezdtek. Mikor a hangzavartól már nem lehetett hallani a szónok beszédét, Mécs Imre elvesztette türelmét. "Szégyelljétek magatokat! - kiáltotta a "gyilkosok", "hazaárulók" szavakat skandáló tömegnek. " - Egy bukott kormány érdekében meggyalázzátok ezt a megszentelt helyet. Csak azokhoz szólok, akik méltósággal jöttek ide ünnepelni".

Tekintse meg galériánkat!
A tér szélén feltűnik egy osztálynyi gyerekcsoport. A 12-13 éves fiatalok sípolnak, kiabálnak a tömeggel. Egyikük azt kiáltja: "Menjél balra, aztán jobbra, ott van a kijárat." Nevet, majd csatlakozik a tömeghez: "Hitvány, hitvány, hitvány!" Kísérőt nem látni.

Itt mindent szabad!

Egy fiatalember lép az elmevényre, bemutatkozik: 19 éves, szociológiát tanul és arról akar beszélni, hogy mit jelent a fiatal liberálisoknak '56. A tömeg fütyül, "Hagyd abba!" kiáltják ütemesen.

Egy középkorú nő a tér közepén eszeveszetten sípol, odalép hozzá egy férfi, és kitépi a kezéből. "Nem merjen hozzám érni! Mit képzel. Itt liberalizmus van! Nem tudta? Mindent szabad, fütyülni is, kegyeletet sérteni is!" - üvölti hisztérikusan.

Nem a maguk országa!

Kuncze Gábor elmondta ugyan a beszédét, de a tömeg füttye és kiabálása mellett semmit nem lehet hallani. Szónoklata végén kicsit csendesedik a tömeg. "Nem szabad megengednünk, hogy '56 továbbra is a politika martaléka legyen, nem szabad eltűrnünk, hogy az '56 körüli viaskodások történelmünk egyik legnagyobb eseményének emlékét továbbra is lejárassák a fiatal nemzedékek előtt" - mondta.

Tekintse meg galériánkat!
Egy férfi koszorúval a kezében hallgatja Kunczét. Valamit mond a feleségének, mire egy mellette álló nő elkezd kommunistázni. "Szégyelljék magukat, amiért így viselkednek" - szól vissza a koszorús férfi, de a nő nem hagyja annyiban: "Takarodjanak innen, vigyék a koszorújukat, minek jöttek ide, ez nem a maguk országa."

"Hazádnak rendületlenül légy híve..." Véget ér a veszekedés, mindenki némán hallgatja végig a Szózatot, mely végén sokan azt kiáltják: Hajrá Magyarország, hajrá magyarok! A SZDSZ-esek átvonulnak Nagy Imre sírjához, a kiabálók ott maradnak a téren, kisebb csoportokban üvöltöznek tovább.

Mikor a szabad demokraták elindultak Angyal István emlékhelyéhez, a tömeg hangos kiabálással széttépte az SZDSZ koszorúját. "Minek van nálad is fehér szegfű - kiáltja itt társának egy hungarista külsejű fiatal, és összetapossa virágot -, azt hiszik, hogy te is komcsi vagy."