Nem akar vallási utalást az európai alkotmányban az SZDSZ

2004.05.06. 14:12
Az SZDSZ szerint morális különbségtételt jelentene, ha szerepelne az új európai alkotmányban a kereszténységre való utalás. A szabad demokraták azt szeretnék, ha a kormány azt az álláspontot képviselné, hogy ne kerüljön be a dokumentumba a szerintük megosztást eredményező szövegrész.
"Az Európai Unió új alkotmánya nem tehet különbséget világnézeti alapon ember és ember között" - mondta Fodor Gábor, az SZDSZ parlamenti képviselője, a párt ügyvivője csütörtökön, Budapesten. Vélekedése szerint egyesíteni és nem szétválasztani kell ez európai állampolgárokat, de a kereszténységre, vagy bármelyik vallásra történő utalást az unió lakosainak egy része nem tudná elfogadni.

Legyen-e utalás bármelyik vallásra?

Fodor Gábor ismertette az SZDSZ európai parlamenti választásának e heti kérdését, amelyben arra várnak választ: hivatkozzon-e az unió alkotmánya bármilyen vallásra. Közlése szerint a konzervatív válasz erre a kérdésre úgy hangzik, hogy "igen, Európa történelme és kultúrája a kereszténységen alapul, ezért erre a hagyományra az európai alkotmányban is utalni kell". Az SZDSZ-es politikus közölte: a szocialisták szerint "ez a kérdés nem fontos, Magyarországnak sokkal inkább a nagyobb EU-támogatásokért kell küzdenie". "Az államot és az egyházat szét kell választani, az európai alkotmány semmilyen módon ne utaljon vallásra" - ismertette Fodor Gábor a liberális választ.

Horn Gábor (SZDSZ) közölte, levélben kezdeményeztek tárgyalásokat az egyházak vezetőivel a hitéleti támogatás jelenlegi rendszerének megváltoztatásáról. Elmondta, hogy Magyarországon az egyházak autonómiája ellentmondásos, ugyanis egyrészről szabadon hirdethetik tanaikat, másrészről viszont függenek az államtól. A kormánypárti politikus emlékeztetett arra a korábbi javaslatukra, amelynek értelmében a személyi jövedelemadó felajánlható, kétszer egy százalékát össze kellene vonni és az állampolgároknak szabadon kellene dönteniük arról, hogy ebből milyen szervezeteket, vagy egyházakat kívánnak támogatni.