Bocsánatkérést vár az orvosi kamarától az SZDSZ

2007.07.12. 16:08
Bocsánatkérést vár a Magyar Orvosi Kamarától az SZDSZ, mert Horváth Ágnes egészségügyi minisztert népirtással vádolták egy írásban, illetve Szetey Gábort bírálták azután, hogy szélsőségesek több meleg aktiovistát megvertek a Meleg Bóüszkeség Napján. Éger István MOK-elnök szerint nincs közük az íráshoz, naponta sok helyről szemléznek különféle írásokat.

Válaszokat és bocsánatkérést vár a Szabad Demokraták Szövetsége a Magyar Orvosi Kamarától (MOK), mivel annak honlapján az egészségügyi minisztert népirtással vádoló és a szexuális másságát felvállaló Szetey Gábort államtitkárt támadó írás jelent meg - mondta Gusztos Péter, az SZDSZ frakcióvezető-helyettese csütörtöki sajtóértekezletén.

Mi a MOK hivatalos álláspontja?

"Elképesztőnek tartjuk, hogy a Magyar Orvosi Kamara hivatalos honlapján egy gyűlölködő (...), és egy tudományosan évtizedekkel ezelőtt idejét múlt cikk jelenhet meg" - fogalmazott a politikus.

Gusztos Péter a Gyilkos Ágnes meleg helyzetben címmel július 10-én megjelent írással kapcsolatban elmondta: az SZDSZ válaszokat vár a MOK-tól, hogy a szervezet azonosul-e az írás szerzőjével? Ez-e a MOK hivatalos álláspontja a homoszexualitással kapcsolatban? Tömeggyilkossággal vádolható-e Horváth Ágnes, mert megjelent az eseményen? Tervezik-e, hogy bocsánatot kérnek a minisztertől és a hazai melegektől?

A melegek melletti kiállás miatt bírálnak

A képviselő szerint az SZDSZ-es egészségügyi miniszter, Horváth Ágnes azzal érdemelte ki a cikk szerzőjének ellenszenvét, mert megjelent azon a fesztiválmegnyitón, ahol Szetey Gábor államtitkár nyilvánosság előtt is felvállalta másságát.

"Horváth Ágnes a ma felnövekvő embermilliók legalább felét mérgezi azzal, hogy nagy nyilvánosság előtt teret ad, nevét adja, jelenlétével megerősíti a kórfolyamatok terjedését" - idézett az írásból Gusztos Péter.

A frakcióvezető-helyettes hangsúlyozta: a cikk három nappal azután került fel a MOK honlapjára, hogy a budapesti meleg büszkeségnapi felvonulás után többeket bántalmaztak a fővárosban szexuális másságuk felvállalása miatt. Leszögezte: csak akkor győzhet a gyűlölet, ha a politikai, a civil- vagy szakmai szervezetektől ilyen "homofóbiával kacérkodó szellemi muníciót kap".

Gusztos Péter elképesztőnek nevezte, hogy a MOK "a reformellenes küzdelemben minden eszközt megenged magának". Szerinte elérkezett az idő, hogy a MOK egyértelművé tegye: "náci hangvételű szélsőséges honlapok, vagy a tolerancia és a kultúrált párbeszéd irányában folytatja tevékenységét?"

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke a TV2 Tények című műsorában azt mondta, nincs okuk bocsánatot kérni és nem veszik le az ikriminált cikket oldalukról.

A MOK-nak nincs köze az íráshoz

Ha az SZDSZ akar valamit a Magyar Orvosi Kamarától, akkor keresse meg - mondta az MTI megkeresésére Éger István, a MOK elnöke. "Az SZDSZ-nek az a szórakozása, hogy üzenget a Magyar Orvosi Kamarának, mivel a Magyar Orvosi Kamara az egyik legaktívabban ellenálló az ellen a történelmi távlatokban is nemzetpusztítást eredményező egészségügyi átalakítás ellen, amelyet az SZDSZ kényszerít rá a nagyobbik koalíciós pártra és Magyarországra" - fogalmazott az elnök.

A konkrét írással összefüggésben azt mondta: a MOK sok emberből áll, éppen ezért nem lehet egységes álláspontja. Emellett a MOK honlapja naponta több helyről szemléz, vesz át írásokat, de ettől még ezek nem a kamara álláspontját tükrözik. Mint mondta, az inkriminált íráshoz a MOK-nak nincs köze.

"Szeretném felhívni Gusztos Péter és a pártja figyelmét, hogy legjobb tudomásunk szerint idáig, de a jövőben is egyelőre még (...) a tudomány mai álláspontja szerint a fajfenntartás és az emberi fajta szaporodása kizárólag heteroszexuális partnerkapcsolatokon tud alapulni" - fogalmazott Éger István. Hozzátette: mindenkinek magánügye hogy meleg-e vagy sem.