Az SZDSZ módosítani akarja a koalíciós szerződést

2004.08.21. 12:48
A Szabad Demokraták Szövetsége szombatra lehiggadt, nem akarnak komoly változást a kormány összetételében, csak a kormányprogram végrehajtásában. Az SZDSZ számára a tárgyalások középpontjában az adócsökkentés, a kistérségi együttműködés erősítése és az egészségügy átalakítása áll. Kuncze Gábor pártelnök bejelentette: nincs szükségük újabb tárcákra vagy pozíciókra.
"Wekler Ferenc benyújtotta lemondását a parlamenti alelnöki posztjáról, és ha valaki távozni akar, azt a magam részéről nem tudom és nem is akarom megakadályozni" - mondta Kuncze Gábor pártelnök az Indexnek, miután találkozott egymással a két koalíciós partner szombat délelőtt. Wekler lemondásáról, aki saját pártján belül is vitatott módon kapott több százmillió forint értékű vissza nem térítendő állami támogatást földjeire, mindazonáltal hétfőn a frakció dönt.

Egyedül nem megy

Kuncze Gábor elmondta, hogy a szombat délelőtti koalíciós egyeztetésen hatékonyabb és határozottabb kormányzást sürgettek. Mindkét párt megerősítette, hogy együtt akarnak a továbbiakban is kormányozni. Hogy ki legyen a miniszterelnök, arról Kovács László szocialista pártelnök a találkozó után azt mondta, hogy együtt terjesztik a parlament elé jelöltjüket, míg az SZDSZ elnöke azt mondta, hogy a jelölés az MSZP ügye. "Az SZDSZ nem akarja befolyásolni az MSZP-n belüli folyamatokat, és azt sem akarja, hogy bevonják ebbe" - mondta Kuncze, aki szerint több felmerült MSZP-s miniszerelnök-jelölt neve elfogadható számukra. "Nem szimplán személyi kérdésekről van szó" - mondta a pártelnök.

Nincs gazdasági válság

Kuncze hangsúlyozta, hogy a kormányzásban fordulatnak és változásnak kell bekövetkeznie. Változás szükséges a gazdaságpolitikában is, mondta, majd megjegyezte, hogy nincs gazdasági válság Magyarországon, és "ezt üzenem a volt miniszterelnöknek is".

A vasárnap folytatódó koalíciós egyeztetésen a szabad demokraták ragaszkodnak az adócsökkentéshez, a kistérségi együttműködés erősítését szeretnák, és több pénzt akarnak bevonni az egészségügybe. Kuncze szerint a költségvetésben nincs elég pénz ez utóbbi területre, ezért szükség van a privatizációra. "Az új kormánynak elkötelezettnek kell maradnia a privatizáció folyatásában" - hangsúlyozta a pártelnök.

Kuncze arra is kitért, hogy az új kormányfő kinevezése után módosítani kell a koalíciós szerződést, ugyanakkor állította: az SZDSZ-nek nincs szüksége "újabb tárcákra vagy pozíciókra". A kormány átalakításakor sem kell nagy változásokkal számolni, mert szerintük azzal hónapokat vesztegetnének el. Csillag Istvánnal kapcsolatban Kuncze elismételte korábban is megfogalmazott álláspontját: a gazdasági miniszter munkájáról és tevékenységéről jó véleménnyel van, csakúgy mint a minisztérium működéséről.