Tanácstalanok az SZDSZ vezetői

2008.03.20. 22:26
Több órás tanácskozás után sem született döntés az SZDSZ ügyvivői testületének ülésén arról, hogy megismételjék-e a tavalyi tisztújítót. A párt vezetés az országos tanácsra bízza a döntést.

Az SZDSZ ügyvivői testülete ülésének fél egy után lett vége. A testület az országos tanács április 5-i ülésére bízza, hogy legyen-e tisztújítás. A tanácskozó pártvezetés nem tett semmilyen ajánlást a testület számára. Az álküldött ügyet az SZDSZ vezetése lezártnak tekinti, az elkészült vizsgálati jegyzőkönyvet szétosztották az újságírók között, illetve az a párt honlapján is olvasható lesz.

Az SZDSZ honlapján nyilvánosságra hozzák T. Asztalos Ildikó, illetve azon személyek nyilatkozatait, akik ehhez hozzájárultak. A meghallgatottak mindennyian egybehangzózan cáfolták azt a kijelentést, hogy T. Asztalos Ildikó Kóka János pártelnöksége mellett agitált volna. Megállapítást nyert, hogy a négy küldött neve mellett aláírás szerepelt, miközben bizonyíthatóan nem vettek részt a gyűlésen.

A meghallgatott küldöttek egy része úgy nyilatkozott, hogy nem tudtak arról, hogy szabálytalanságok történtek volna a tisztújítón. Öten azt mondták, hogy történtek szabálytalanságok, köztük négyen úgy nyilatkoztak, hogy jelen nem lévő küldöttek helyett a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnök kérte fel őket, hogy vegyenek részt a szavazáson. A felkérés annak érdekében történt, hogy Fodor Gábor több szavazatot kapjon.

Ezenk állítások valóságtartalmát azonban T. Asztalos Ildikó megkérdőjeletze és visszautasította. Ismételten leszögezte, hogy az előfordult szabálytalanságokat, sem Kóka, sem Fodor elnökjelöltek, sem a kampánystábjuk nem szervezte.

Gusztos Péter ismertetése szerint az ügyvivői testület a párt etikai bizottságához fordul a jelentéssel és azt kéri a testülettől, hogy tegyenek javaslatot, milyen fegyelmi eljárást folytassanak le az érintettekkel szemben. Kóka felkérte a visszaélésben közreműködőket, hogy az etikai bizottság döntésének végéig mondjanak le párttisztségeikről és függesszék fel párttagságukat.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a két koalíciós párt közösen keresi a megoldást az egészségügyi törvény ügyében.