Táblán kell hirdetni az állami támogatást

2001.12.03. 08:16
Fényképpel kell igazolnia a Széchenyi Terv nyerteseinek, hogy fejlesztésük helyszínén kifüggesztették azt a központilag elkészített 90x120 centiméteres táblát, amely azt propagálja, hogy a beruházás a terv, illetve a Gazdasági Minisztérium támogatásával készült. Miután a pályázati feltételeknek része, hogy olyan közforgalmú területen kell elhelyezni a táblát, ahol jól demonstrálható az állami támogatás elnyerése, akár a pénzösszeg elvesztését is eredményezheti, ha nem számol be a nyertes az állam bőkezűségéről
Minden fejlesztésre nyert támogatás esetén kötelező a Széchenyi Terv "bőkezűségét" feltüntetni, ha legalább egymillió forintot nyertek a terv valamely pályázatán. A kérdést állítólag egy kormányrendelet szabályozza, de ezt nem sikerült fellelnünk a hozzáférhető hatályos adatbázisokban, de a Gazdasági Minisztériumban sem akadt senki, aki elő tudta volna venni a szöveget. Így azt például nem sikerült megtudni: mennyi ideig kell a Széchenyi Tervet reklámozni.

Zománctábla vagy óriásplakát

A Vállalkozásfejlesztési Közhasznú Társaság, a gazdasági tárca egyik fiókszervezete a felelős azért, hogy a támogatást propagáló 90x120 centis zománctábla kikerüljön a fejlesztés helyszínén. A táblán a tízéves terv már jól ismert emblémája, illetve a gazdasági tárca logója szerepel. A nyertes pályázók válogathatnak is, hiszen akár egy 12 négyzetméteres óriásplakáton is jelezhetik, hogy a készülő beruházás az állam nélkül nem volna.

Csak jól látható helyre rakható a transzparens

A Széchenyi Terv megújított pályázati feltételei szerint már az építkezés megkezdése pillanatában közforgalmú úton, jól látható helyre ki kell aggatni a plakátot vagy a táblát. A Vállalkozásfejlesztési Kht. egyik munkatársa az Index megkeresésére azt mondta: a pályázóknak a szerződéskötést követően személyesen szállítják ki a táblákat, melynek kihelyezését tíz napon belül fényképfelvétellel kell igazolniuk. Miután a pályázati feltételek között szerepel, hogy a terv minden nyertesének kötelessége feltüntetni az állami nagylelkűséget, akár szerződésbontás is lehet abból, ha a fiók mélyén landol a kiszállított transzparens.