Négymillió szegény van Magyarországon

2005.09.06. 15:10
Magyarország népességének negyven százaléka szegény, olvasható az Esély című szociológiai folyóiratban. Havasi Éva és Ferge Zsuzsa írása szerint több millióan vannak "lent" és néhány százezren "fent".

Magyarországon 1,8 millió háztartás, mintegy 4 millió ember, a lakosság 39,4 százaléka tekinthető jövedelmi szegénynek, áll abban a tanulmányban, amely az Esély című társadalom- és szociálpolitikai folyóirat 2005/4. számában jelent meg Havasi Éva tollából.

A tanulmány szerint egy háztartás akkor számít szegénynek, ha tagjainak éves nettó jövedelme az országos átlagjövedelem 60 százaléka alatt marad. A szerző szerint a szegénységen enyhít ugyan a társadalombiztosításból, a szociális jövedelmekből származó juttatás, de nem szűnteti meg.

"Koherens és stabil társadalompolitikai gondolkodás, nagyobb és koncentráltabb anyagi erőforrásokat mozgósító szociálpolitikai nélkül nem várható a szegénység enyhítése" - írja Havasi Éva.

Ferge Zsuzsa: két nagy szakadék

A folyóiratban Ferge Zsuzsa szociológus a magyar társadalom egyenlőtlenségeiről publikált tanulmányt, amelyben két nagy szakadékról is ír: a felső néhány százezer és a többiek között, és a lent lévő 2,5-3 millió ember és a többiek között.

A szakadék növekedését "társadalomromboló" tényezőnek nevezi, amely még a fizikai életesélyeket is rontja amellett, hogy bomlasztja a társadalmi kapcsolatokat, elősegíti a területi és intézményi szegregációt és gyengíti a politikai demokrácia alapjait.

Az akadémikus tanulmányában kifogásolja, hogy számos politikai erő az állami újraelosztás csökkentését szorgalmazza, pedig ennek éppen az ellenkezőjére, az elosztási viszonyok szociális értelmű módosítására volna szükség.