Szekeres Imre katonákat masíroztatna az Andrássy úton

2007.08.17. 07:15
A Magyar Honvédség vezetése gondolkozik azon, hogy augusztus 20-a alkalmából katonai díszszemlét tartson az Andrássy úton valamikor a későbbiekben, nyilatkozta Szekeres Imre honvédelmi miniszter.

"Ha valaki a Hősök teréről végignéz az Andrássy úton, akkor óhatatlanul eszébe jut, hogy az alkalmas lenne díszszemlére" – mondta Szekeres Imre honvédelmi miniszter.

A miniszter véleménye szerint ha magyar honvédség társadalmi tekintélye lehetővé teszi, akkor előbb-utóbb díszszemlét tartanak a belvárosból a Hősök terére vezető sugárúton.

Mint mondta, erről még nem döntöttek, de már felkérte a hagyományápolással foglalkozó katonákat, hogy gondolkozzanak a javaslaton. Mint mondta, ebben befolyásolták idei július 14-ei párizsi élményei is, amikor a magyar katonák együtt vonulhattak a Champs-Élysées-n az összes európai uniós tagország fegyvereseivel a francia katonai díszszemlén.

A miniszter mindezt azzal kapcsolatban nyilatkozta, hogy idén a hagyományoktól eltérően, de hagyományteremtő szándékkal a Hősök terén tartják az augusztus 20-ai tisztavatást, amelynek egyik látványossága, hogy honvédségi repülők elhúznak majd a tér felett.

Hétfő délelőtt Mig-29-es és Gripen vadászrepülőgépek, An-26-os szállítógépek, valamint Mi-24-es helikopterek kötelékrepülését láthatják az érdeklődök. A Hősök tere körül a honvédség szárazföldi járműveit is kiállítják.

Augusztus 20-án a zászlófelvonás az Országház előtt lesz, a tiszti esküt pedig a Hősök terén tartják, ahol az ismeretlen katona sírját is megkoszorúzzák.

Szekeres Imre közölte: körülbelül fél évvel ezelőtt merült fel annak az ötlete, hogy a tisztavatásra alkalmasabb helyet találjanak. Mint mondta, a Parlament előtti terület nem elég nagy ahhoz, hogy egy katonai alakulat megfelelően megmutassa magát.

A Hősök tere mellett szólt az is, hogy itt van az ismeretlen katona sírja. Úgy fogalmazott: "Egy honvédtiszt számára ez a legméltóbb hely az eskütételre".

A miniszter abban bízik, hogy sokan megtekintik a tisztavatást.