Szekeres Imre szerint 2010-ben nyerhet az MSZP

2008.12.17. 11:09
A szocialista párt elnökhelyettese szerint a 2009-es költségvetés elfogadásának lendületével a kisebbségi kormány kitöltheti a mandátumát. A szükséges reformok közül "csak néhány valósult meg", és ha sikerül a hibákat korrigálni, 2010-ben "nem kizárt egy kedvező választási eredmény megszületése".

Szekeres Imre az MTI-nek adott interjújában a jövő évi költségvetés megszavazása apropóján a kormányzati ciklust értékelte, egyben a 2010-es választások esélyeit latolgatta. A kormánypárt elnökhelyettesének nyilatkozatát érzékelhetően áthatja a költségvetés elfogadása feletti öröm, és ezért optimista kijelentésekre ragadtatta magát.

Szekeres szerint az MSZP által 2006-ban vállalt két nagy feladat közül a kormány teljesítette a költségvetési egyensúly helyreállítását. "A szükséges társadalmi reformok közül azonban csak néhányat valósítottunk meg, s több esetben nem voltunk következetesek, illetve hibáztunk. A 2009-es költségvetés elfogadásával megkaptuk a lehetőséget, hogy tovább kormányozzunk, és ezt korrigáljuk" - fogalmazott. Sajos sem arról nem beszélt, hogy melyik reformot sikerült megvalósítani, sem arról, hogy a kormányzás folytatása milyen reformok elindításához teremt esélyt.

Szekeres úgy ítéli, az MSZP és az SZDSZ közös felelőssége, hogy a korábbi koalíció olyan reformokat kezdeményezett, amelyek között voltak átgondolatlanok, és olyanok, amelyeket nem fogadott el a társadalom. Az MSZP és az SZDSZ közös sikere viszont, hogy van költségvetés. Ezt a kijelentést azért nehéz értelmezni, mert az SZDSZ épp az egészségügyi reform leállítása és minisztere felmentése miatt lépett ki a koalícióból. A költségvetés pedig inkább a politikai túlélés és a pénzügyi válság miatti pánik, semmint a két párt stratégiai együttműködésének a jegyében fogant.

A jövőről keveset, Szekes Imre politikai éleslátásáról viszont sokat elárul az a terv, amit arra a kérdésre válaszolva vázolt fel, hogy miként tudja a kormány a hibáit kijavítani. "Az első lépés az, hogy számba vesszük a megoldandó problémákat, fontossági sorrendbe állítjuk őket, következetesen végig visszük a megoldásokat, ügyelve arra, hogy kellő kommunikációval megteremtsük a társadalmi támogatást".

Szekeres úgy véli, akár még az is előfordulhat, hogy a mai másfél millió állampolgár támogatása mellett vissza tudják szerezni a tőlük elfordult egymillió választópolgár bizalmát is. "Szerintem, ha a következő másfél évben korrigáljuk az SZDSZ-szel elkövetett hibáink egy részét, és képesek vagyunk újra megmutatni, hogy szakértőként intézkedünk, és képesek vagyunk a gazdasági visszaesést és annak társadalmi hatását mérsékelni, akkor nem tartom kizártnak egy számunkra kedvező választási eredmény megszületését" - fogalmazott sokatmondón.

Józan politikai ítélőképességről tanúskodva megemlítette, hogyha a parlamentbe bejutna az SZDSZ és az MDF is, megnőne az esély, hogy létrejöjjön egy olyan kormánykoalíció, amelynek az MSZP mellett tagja az SZDSZ és az MDF is.

Az addig oly világosan fogalmazó politikus azonban talányos választ adott, amikor saját pártelnöki ambícióiról kérdezték. Nem tud ugyanis arról, hogy bárki jelölte volna a posztra. Híveit mégsem hagyta teljes bizonytalanságban: "örömmel veszek részt az MSZP megerősítésében, számomra fontos a baloldal megújítása, hitelességének visszanyerése".

Szekeres Imre nem tart attól, hogy Gyurcsány Ferenc úgy jár, mint Medgyessy Péter 2005-ben. Nagy különbség ugyanis szerinte, hogy akkor az európai parlamenti választások után két évvel tartották Magyarországon az országgyűlési választásokat, most viszont csak tíz hónap lesz köztük...

A politikus szerint most a legfontosabb feladat a pártépítés, "hogy visszaadjuk a párttagoknak, a helyi pártszervezeteknek azt az érzést, hogy egy erős, sikeres és baloldali értékek mentén politizáló párthoz tartoznak. Ha ez sikerül, és ha okosan, megfontoltan kormányzunk, akkor 2010-ben az MSZP-nek minden esélye megvan, hogy újra megnyerje a választók többségének támogatását".