Meztelenül bűnhődik Balázs, tehát Orbán távozzon a közéletből

2007.06.06. 08:49
Képet fest a kompánia, olcsóbb a disznó, mint a fagylalt, a kapitalizmus pusztulásba vezet, a főnök és a karrierlehetőség motivál, kupleráj a bécsi tőzsdén, Imruska pénzét akarják, Lendvai Ildikó megasztár lesz. Írnak a lapok.

Tudták azt Önök, hogy a magyar labdarúgó-válogatott Európa-bajnoki selejtező mérkőzést vív máma Norvégiában? Én nem tudtam, ha tehetem, más, izgalmasabb, szórakoztatóbb sportágakkal foglalkozom, de a napilapok közreműködése révén szembesültem ezzel az érdekes ténnyel. Egyben felismerésem is támadt: míg mindenféle skríblerek küszködnek a szent hír és a szabad vélemény közötti határok légiesítésével, addig a sportújságírás rég túllépett az ódon konvenciókon.

Már címben-alcímben szólnak az olvasónak, mit lesz szíves gondolni. A Népszava kemény, mint a pinty: Egyre kilátástalanabb képet fest magáról a magyar válogatottnak nevezett kompánia. A Népszabadság ironikus: Ezúttal Oslóban a biztos csoportötödik válogatott (az állítmány hiányát azok kérjék számon, akik a kókán is csomót keresnek). A Magyar Nemzet arra számít, hogy kiderül az igazság: Látlelet a magyar–norvég párharc. A Nemzeti Sport oktat: A szerdai, norvégiai Európa-bajnoki selejtezőn a válogatott játékosoknak feledtetniük kell a csapnivaló irákliói produkciót. A Blikk számon kér: Sértődött válogatott. Miért nem a focival törődnek? A Borsnak kisebbrendűségi komplexusa támadt: Lesajnálnak minket a norvégok. Csupán a Blikkben és a Nemzeti Sportban címlapsztori a mérkőzés, a hírérték és a terjedelem arányát a Magyar Hírlap állította be a legpontosabban – ezúton biztosítom egyetértésemről a szerkesztőt –: kicsiny keretest írtak a kéttucatnyi európai meccsről szóló beharangozó mellé, Norvég tanítómestereket kapunk Angliából címmel.

Hogy van lengyelül az, hogy ellenség?

Erről ennyit, nem többet, fontosabb dolgokra is ébredtünk a viharos éjszaka után. A legmegrázóbb párhuzamot a Magyar Hírlapban találtuk, kiderült, a sertés kilója olcsóbb lett két gombóc fagylaltnál. Mielőtt máris rohannának a piacra karajért a nyomorult vasárnapi rántott húshoz, álljunk meg egy szóra: az információ a lengyel disznó felvásárlási árára vonatkozik, és azt fejezi ki, hogy a magyar sertéstermelők tönkremennek a polákok miatt. Polák, venger, két ellenség – tényleg, hogy van lengyelül az, hogy ellenség?

Hiába, a verseny és a globalizáció kinyír mindent, nem hiába mondja Tamás Gáspár Miklós – még mindig a Magyar Hírlapban –, hogy a kapitalizmus pusztulásba vezet, de nem teszünk semmit ellene. Irány Rostock! Annál inkább, hogy – szögezi le nagyszámú kerékpáros olvasónk kedvéért a Népszabadság – a fekvőbringán nem lógó fejjel, útra szegezett tekintettel kell leküzdeni a kilométereket.

A Magyar Nemzet nem Rostockba, inkább melegebb éghajlatra küld egyszerre két embert, a távozzon a közéletbőlszókapcsolat használata által. Szíjjártó Párt Ökle Péter miként hétfőn a parlamentben, a jobboldali lapban is Keller Barátunk Lászlót biztatja erre, míg egy publicisztika alcíme szerint Orbán Viktor távozzon a közéletből. Mielőtt azt hinnék, kifordult sarkaiból a világ, jelzem, a fél mondat ironikus hangvételű – az első fél így hangzik: Gyurcsány Ferenc hazug és tehetségtelen, tehát.

Nők tízezreinek titkon dédelgetett vágya

Végül jöjjenek az igazi ínyencségek. Előbb egy kis gyógyír a Világgazdaságból mindazoknak, akik vékonynak találják bugyellárisukat: Ha nem elég a pénz, akkor a főnök és a karrierlehetőség motivál a legjobban. Szintén VG-információ: bordélyház készül a bécsi tőzsdére, mégpedig az RB Immo, amely Ausztria egyik legnagyobb ingatlanbefektetője és kuplerájüzemeltetője. Blikk-bomba: Imruska pénzét akarja a titokzatos ismerős – aki valami nő. És a majdnem legeslegfontosabb: pucérra vetkőzött a nagyon híres bulvártévés műsorvezető, Balázs, aki egyfelől a Kész átverés show-t népszerűsíti ezzel, másfelől nők tízezreinek titkon dédelgetett vágyát teljesítette.

De ez mind-mind-mind semmi. A lényeget a mínuszos hírek közé dugta el a szerény szociáldemokrata napilap. Miszerint Népszava-fesztivál lesz szombaton a Szent István parkban, amelyen olyan művészek lépnek fel – a felsorolás nem teljes –, mint Kiss Péter, Lendvai Ildikó, Szanyi Tibor, Kovács László és Molnár Gyula. Senki sem maradhat otthon.