Új ügynökkártya, sci-fi Pakson

2006.01.13. 07:28
Nem tudni, mennyibe kerülnek a paksi atomerőműben szeptemberben kezdődő munkálatok, de az biztos, hogy veszélyes világújdonságnak számít a helyreállítás – írja a Magyar Hírlap. Paul Lendvai az állambiztonsági szaklevéltártól karácsonyra kapta meg a kikért anyagokat. Az ÉS hasábjain számol be arról, hogy kollégái, barátai - köztük Szepesi György is -, miként dolgoztak befeketítésén. A Népszabadság értesülései szerint a parlamenti pártok mindegyike április 9-ére készül. Lapszemle.

Lendvai ügynökkártyája

 

Az Élet és Irodalom pénteken megjelenő számában Paul Lendvai az állambiztonsági szaklevéltártól kikért anyagok alapján több tévés és rádiós újságíróról állítja, hogy az állambiztonsági hatóság ügynöke volt. E sorban elsőként említi Szepesi György rádióriporter nevét, akit a dokumentumok szerint "Galambos" fedőnéven tartották nyilván.

 

Az Europäische Rundschau főszerkesztője, az ORF-TV Europa Studiójának vezetője azért döntött úgy, hogy nyilvánosságra hozza a rendelkezésére bocsátott információkat, mert felháborítja, hogy legkedvesebb kollégáiról, barátairól kellett megtudnia, hogy a háta mögött nemcsak az ő, hanem a szülei befeketítésén dolgoztak.

 

Lendvai szerint a rádióriporterként tevékenykedő Szepesi Györgyöt 1950-ben szervezték be, és "Galambos" fedőnéven arról jelentett, hogy ő milyen álneveken publikált, és milyen magyar kollégákkal találkozott Bécsben. Lendvai említést tesz a Magyar Rádió egyik jegyzetírójáról, Spánn Gáborról, aki szerinte nyugati tévéstábok mellé rendelt gyártásvezetőként írt jelentéseket a forgatásokról. Ugyancsak megemlíti Lóránt László Endre nevét, aki az MTI egykori bécsi tudósítója volt; Lendvai szerint légből kapott információkkal próbált érvényesülni, és egy dossziét is nyitott róla.

 

 

Sci-fi Pakson

 

Ősszel kezdik a paksi atomerőműben a csaknem három éve megsérült fűtőelemek kiemelését - írja a lap. A kockázatos, a világon még sehol nem végzett művelet során a 30 sérült fűtőelemeket egyenként kell majd kiszedni a tartályból, ahol az óriási sugárterhelés miatt szkafanderben is csak percekig dolgozhatnak a szakemberek. Ha semmi sem jön közbe, a helyreállítás két hónapig tart, és addig az egész kettes reaktort leállítják. A kárelhárítás árát az atomerőmű titokként kezeli, de az ehhez szükséges pénzt még 2004-ben, peren kívüli egyezség keretében kifizette az üzemzavart okozó francia cég. Kocsis István, az akkori vezérigazgató elmondta: a kapott pénz többszöröse a kár becsült, tízmilliárd forintos és a helyreállítás szintén többmilliárdos összegének.
Részletek a Magyar Hírlapban >>>>

 

 

Választás április 9-én?

 

Sólyom László köztársasági elnök a jövő héten jelenti be a választások időpontját. Az államfő korábban világossá tette, hogy erről nem egyeztet a pártokkal: tisztában van a törvényhozói akarattal, s ezt, valamint "az ország helyzetét figyelembe véve" alakítja ki végső álláspontját, mikorra tűzi ki a voksolást. A Népszabadság értesülései szerint a parlamenti pártok mindegyike április 9-ére készül, feltételezve, hogy Sólyom László szerint életszerűtlen elképzelés az, hogy a második fordulót meg kellene ismételni.
A Népszabadság cikke >>>>