Szentendre titokban ingatlanokat terhelt meg

2007.12.02. 17:32
A földhivatal újkeletű szorgalma miatt szereztek tudomást Szentendre lakói arról, hogy több száz ingatlanra elővásárlási jogot jegyeztetett be az önkormányzat. A belvárosi lakások, jól menő üzletek, telkek tulajdonosai a tulajdoni lapokra felkerült bejegyzés miatt csak akkor értékesíthetik a piacon az ingatlanokat, ha az önkormányzat nem akarja megvenni. A polgármester szerint lehet, hogy kis macerát okoz az eljárás, de a város a tervezett fejlesztések előtt ezzel az eszközzel elejét tudja venni az ingatlanspekulációknak.

A szentendrei közvilágítás helyzetéről akart lakossági fórumot tartani a város alpolgármestere, de feldühödött belvárosi lakók keresztülhúzták a tervét. A szerdai rendezvényen azért szabadultak el az indulatok, mert sokan az elmúlt hetekben kaptak értesítést arról, hogy az önkormányzat tudtuk nélkül megterhelte ingatlanjaikat.

Csak véletlenül derült ki, hogy a turizmusból élő történelmi belváros számos házát, üzletét a tulajdonosok nem értékesíthetik az önkormányzat kontrollja nélkül, és a városnak rengeteg telekre is elővásárlási joga van. Az Indexnek nyilatkozó szentendreiek elmondták, csak a földhivatalban újabban bevezetett értesítési rendszernek köszönhető, hogy felfigyeltek a tulajdoni lapokra rávezetett úgynevezett széljegyre. Az első hírek után aztán érdeklődők rohamozták meg a földhivatalt. Az egyik vállalkozó szerint városrehabilitációs célokra hivatkozva az önkormányzat összesen mintegy 600 ingatlan adásvételét korlátozta. Forrásunk szerint az értékes belvárosi épületekre formált igény összefügg azzal, hogy az önkormányzat kötvénykibocsátás előkészítésével bízta meg a polgármestert. A tranzakcióhoz azonban jelentős banki közreműködésre van szükség.

A földhivatali bejegyzés korábban csak elszigetelt problémaként jelentkezett, a magántulajdonban lévő ingatlanok gazdái csak akkor szembesültek vele, amikor el akarták adni azt. Az adásvétel addig nem jöhetett létre, amíg az önkormányzati testület döntést nem hozott, hogy a kialkudott áron érdekli-e a ház vagy a telek. Mivel az önkormányzat akár 60 napig is várhatott a válasszal, ez a procedúra meg is hiúsíthatta a jobb üzleteket.

Az egyik helyi lakos, Filó András szerint az önkormányzat már 1999-ben kialakította ezt a gyakorlatot. Már az akkor hozott rendeletben hosszú listán sorolták fel az elővásárlási körbe tett ingatlanokat. A rendeletet azóta tizenhatszor módosították, és minden egyes módosítás újabb ingatlanlistát csatolt a korábbihoz. Filó szerint az elővásárlási jog használatának kereteit a törvény pontosan meghatározza, de városrehabilitációs célokkal egy fél városra kiterjeszteni minden bizonnyal törvénytelen, és számos visszaélésre ad lehetőséget. A 2006 elejéig MSZP-s vezetésű városban először időközi polgármester-választáson, majd az önkormányzatin is a Fidesz győzött. Dietz Ferenc hivatali ideje alatt legalább négy új módosítás történt, és csak a botrányt kirobbantó utolsó két eset majd 120 ingatlant érint.

Lehet, hogy a polgároknak okoz némi kényelmetlenséget, de az ökormányzat kezében fontos eszköz az elővásárlási jog - mondta az Indexnek Dietz Ferenc polgármester. A Fidesz helyi politikusa szerint ezzel a módszerrel a város figyelni tudja az ingatlanmozgásokat, és meg tudja akadályozni a spekulációkat. Szentendre több mint 7 milliárdos belvárosi fejlesztést tervezett pályázati pénzekből, ami egyelőre nem jött össze. Dietz Ferenc kijelentette, a testület most visszavonta a rendelkezést, de továbbra is fenntartják a jogot, hogy kiszűrjék a fejlesztések árfelhajtó hatásaira alapozó spekulánsokat. Semmi másért, csupán ezért volt szükség a rendeletre, ami járhatott kisebb "macerával", de emiatt joghátrány egyik eladót sem érhette. A város egyébként egyetlen esetben sem élt az elővásárlással.