Szili menti meg az esti szavazást

2004.09.29. 15:47
Deutsch Tamás, Harrach Péter és Dávid Ibolya sem tudja vezetni a parlament ülését, amikor a Ház a kormányprogramról és egyúttal a miniszterelnök személyéről is szavaz. Délutánra és estére - amikorra az említett szavazás esik - Deutschot és Harrachot osztották be hivatalosan, ők azonban már jelezték, külföldön lesznek abban az időpontban. Valószínűleg Szili Katalin fogja az ülést vezetni este és mivel ő ebben az esetben nem szavazhat, egy fővel csökken az amúgy is szűkös kormánytöbbség.
Szili Katalin házelnök kényszerül arra, hogy a parlament esti ülését és a kormányprogramról való szavazást levezése, mivel az ellenzéki alelnökök közül egyik sem lesz Budapesten, így ők aligha elnökölnek majd. Az ülést vezető elnök csak szavazategyenlőség esetén szavazhat, így, ha Szili Katalin elnököl majd, az amúgy is szűkös kormánytöbbség nagy valószínűséggel egy szavazattal csökkenni fog.

Az már kedden kiderült, hogy bár be vannak osztva, a fideszes alelnökök nem tudnak majd ülést vezetni. Harrach Péter elmondta, a Felvidékre utazik, ezért nem tud szerdán elnökölni. A fideszes politikus elismerte, hogy nem házalelnöki minőségében teljesít meghívást szerdai útjával, de mint mondta, ez is hivatalos útként értékelendő. A hírek szerint Deutsch Tamás is külföldre utazik. Dávid Ibolya délután és este Balfon és Fertőrákoson segíti az MDF helyi kampányát.

Az Index úgy tudja, hogy délután fél öt és fél nyolc között az MSZP-s Mandur László ül majd az elnöki pulpituson, utána pedig Szili Katalin elnököl. A Gyurcsány-programról történő szavazás körülbelül nyolc órakor lesz. A program és a miniszterelnök elfogadásához 193 igen szavazat szükséges. A kormánypártoknak összesen 198 képviselője van.