A Szonda szerint is az igenek győznek

2008.03.07. 20:41
A Szonda Ipsos és az MTV közös felmérése szerint negyven-negyvenöt százalékos lehet a részvétel a vasárnapi népszavazáson. Az adatokat pénteken este hozták nyilvánosságra a közszolgálati televízió híradójában.

A válaszadók nagy többsége eltörölné a vizitdíjat, a kórházi napidíjat és a tandíjat is.

A felmérés szerint a megkérdezettek 82 százaléka válaszolna igennel, 12 százaléka nemmel a vizitdíjjal kapcsolatos kérdésre. A kórházi napidíj esetében ez az arány 83-11 százalék az igenek javára. A tandíjra vonatkozó kérdésre 81 százalék mondana igent, 12 százalék nemet a Szonda Ipsos - MTV felmérése szerint.

A bizonytalanok aránya mindhárom kérdés esetében 6-7 százalék volt.

Pénteken reggel három nagy közvélemény-kutató intézet vezetői negyven százalék körüli részvétellel számoltak a vasárnapi népszavazáson. A Szonda Ipsos, a Medián és a Századvég-Forsense vezetői szerint is az előzetesen mért választó hajlandóságnál kisebb lesz a részvétel.

A választók vasárnap a tandíj, a vizitdíj és a kórházi napidíj kérdéseiről három eltérő színű - lila, zöld és fehér - lapon szavazhatnak. A népszavazás akkor eredményes, ha a választópolgárok negyede egy adott kérdésre azonos választ ad. Ez azt jelenti, hogy a mintegy 8 millió választó közül kétmilliónak "igennel" vagy kétmilliónak "nemmel" kell voksolnia kérdésenként.

A március 9-i népszavazáshoz kapcsolódóan pénteken éjféltől lép életbe a kampánycsend, a korlátozás valamennyi helyi és országos terjesztésű, írott vagy elektronikus médiumra is érvényes. A választási eljárási törvény értelmében a kampánycsend a szavazóhelyiségek bezárásáig tart.