Szonda Ipsos: mélyponton az SZDSZ

2008.05.06. 07:34
Mélyponton van a szabad demokraták megítélése a Szonda Ipsos közvélemény-kutató cég április 17-e és 24-e közötti adatfelvétele szerint. A politikusok népszerűségi listáját Sólyom László köztársasági elnök vezeti, és Horváth Ágnes (SZDSZ) távozó egészségügyi miniszter zárja, aki tovább vesztett népszerűségéből.

A Népszabadság keddi számában ismertetett, 1500 fő megkérdezésén alapuló felmérés szerint bár nem mondható eseménytelennek a magyar politikai élet, az elmúlt egy hónapban mégis kevés változás történt a politikusok megítélésében.

A ritka kivételek közé tartozik Kóka János, akinek öt pontot esett a népszerűségi mutatója. Az SZDSZ elnöke április harmadik hetére pályafutása legnagyobb kritikát kiváltó időszakába érkezett.

Visszaesése minden bizonnyal a kormányból való kilépéssel, annak körülményeivel hozható összefüggésbe, hiszen főképpen a szocialista párt hívei fordultak el tőle.

A kormányból távozó Fodor Gábor a rangsor felső harmadában található. Miniszteri időszakában kiegyensúlyozott megítélésnek örvendett; az MSZP támogatói körében kifejezetten kedvelt volt, és a fideszesek körében sem övezte heves ellenszenv.

A búcsúzó egészségügyi miniszter már induláskor is meglehetősen népszerűtlen volt; 24 ponttal debütált, és mára 16 pontig esett vissza.

A népszerűségi listát Sólyom László (52 százalék), Orbán Viktor (48) és Szili Katalin vezeti (45). Gyurcsány Ferenc hátulról a harmadik helyen áll Horváth Ágnes és Kóka János előtt.

A Szonda Ipsos szerint bár összességében valamelyest romlott Gyurcsány Ferenc kormányfő renoméja, az MSZP táborában azonban valamelyest erősítették őt az elmúlt egy hónap eseményei.