Az MSZP vesztett perei miatt elmozdítaná Szijjártót

2005.07.19. 18:25
A fideszes politikus vezeti az Apró-Gyurcsány érdekkört vizsgáló bizottság munkáját, de jogerősen a bíróság többször is elítélte a kormányfő által indított perekben. Pokorni is pert vesztett Gyurcsánnyal szemben.

"Szijjártó Pétert másodfokon is elítélte a bíróság a Gyurcsány Ferenc elleni perben, az ellenzéki pártban mégsem merül fel, hogy a képviselőt vissza kellene hívni a kormányfőt vizsgáló bizottság éléről", írta közleményében Göndör István szocialista frakcióigazgató. Szijjártót a bíróság legutóbb hétfőn marasztalta el egy a kormányfő által indított személyiségi jogi perben.

Az elmarasztaló ítélet elégtételadási kötelezettség teljesítésére kötelezi Szijjártót. Gyurcsány Ferenc első fokon február elején nyert pert Szijjártó Péter ellen: a Fővárosi Bíróság akkor kimondta, hogy a fideszes országgyűlési képviselő egy tavaly januári sajtótájékoztatóján tett kijelentéseivel megsértette a miniszterelnök, akkori sportminiszter jó hírnév védelméhez fűződő jogait.

Elégtételt kell adnia


Szijjártó Péter
Szijjártó Péter 2004. január 28-án tartott sajtótájékoztatóján azokat a valós tényeket, hogy Gyurcsány Ferenc az Altus Rt.-n keresztül 2002 júniusáig érdekeltnek volt tekinthető a Perfekt Rt.-ben, illetve, hogy ez utóbbi cég 2003-ban több állami megrendelést is elnyert, olyan hamis színben tüntette fel, mintha a megrendelések elnyerése és a felperes közmegbízatása között összefüggés állna fenn. A Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyta az elsőfokú döntést.

Meddig vizsgálhatja?

"A bíróság döntése értelmében másodfokon is pert vesztett Szijjártó Péter meddig vizsgálhatja a házszabályt semmibe véve perbeli ellenfelét?" - kérdezte Göndör, aki szerint a fideszes politikus nem felel meg a bizottság vezetéséhez szükséges elfogulatlanság követelményének.

"A Fidesz kormányzása idején korlátozta az országgyűlés ellenőrző funkciójának működését (...) most nem vesznek részt a pártelnökük pénzügyeit vizsgáló bizottság munkájában, és lejárató kampányt indítottak a testület szocialista elnöke ellen. Vajon milyen mércével mér a Fidesz?" - fogalmaz Göndör.

A Fidesz a múlt héten több alkalommal is támadta az Orbán Viktor vagyongyarapodását vizsgáló bizottság szocialista elnökét, annak elveszített büntetőperei miatt. Ékes József kedden felszólította Molnár Lászlót, hogy haladéktalanul mondjon le a bizottsági elnöki tisztéről. Molnár hétfőn erre már ígéretet tett azzal a feltétellel, hogy megvárja a szeptemberi parlamenti ülésszakot, hogy pártjának frakciója kellően tudjon gondoskodni utódjáról.

Pokorni is vesztett
Jogerőre emelkedett az az elsőfokú bírósági döntés is, amelyben a Fővárosi Bíróság kimondta: Pokorni Zoltán - szintén a tankönykiadó privatizációjával kapcsolatban - megsértette Gyurcsány Ferenc jó hérnévhez való személyiségi jogát. Pokorni tavaly ősszel egy sajtótájékoztatón azt kifogásolta, hogy a tankönykiadót "átjátszották Gyurcsány Ferenc üzleti partnerének". A bíróság egyebek közt kimondta, hogy a tankönyvkiadót megvásárló Láng Rt. tulajdonosa, Erdős Ákos nem üzleti partnere Gyurcsány Ferencnek.

A pert elvesztő Pokorni Zoltánnak az ítéletet közzé kell tennie.