Az ellenzék levette a napirendről Medgyessy javaslatait

2004.03.09. 13:38
A Fidesz nem hiszi, hogy Medgyessy Péter közjogi javaslatainak azonnali tárgyalásán múlna az ország jövője, ezért a két ellenzéki párt a javaslatokról szóló mai egyeztetésen bejelentette: csak az európai parlamenti választás után hajlandó a kérdésekről ismét tárgyalni. Szili Katalin házelnök szerint a mai négy párti tárgyalás "az egymás mellett való elbeszélés magasiskolája" volt.
Sikertelenül zárult a közvetlen elnökválasztás és a kisebb parlament ügyében összehívott négy párti egyeztetés. A házelnök és az igazságügyi miniszter jelenlétében folytatott másfél órás találkozás végeztével Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője és Áder János, a Fidesz képviselőcsoportjának vezetője bejelentették: az MDF a május 1-jei csatlakozásig, a Fidesz az európai parlamenti választásokig nem hajlandó tovább egyeztetni a kormányfő által javasolt közjogi kérdésekről.

Időt hagyni Medgyessynek

Áder a találkozót követő sajtótájékoztatóján elmondta: nem hiszi, hogy a kormányfő javaslatain múlna az ország jövője és Medgyessy Péter amúgy sincs híján a rögtönzéseknek. Áder szerint a miniszterelnök által az elmúlt hetekben, hónapokban bedobott ötletek miatt időt kell hagyni Medgyessynek, hogy kiérlelje azokat.

Áder hozzátette, hogy a Fidesz a héten már benyújtotta javaslatát, amit a parlament alkotmányügyi bizottsága el is fogadott; ebben a kisebb létszámú, 220-250 fős parlamentre és vegyes választási rendszerre tesznek javaslatot. Áder szerint ezzel az előterjesztéssel a következő hónapokban is foglalkozhat az országgyűlés és "az Igazságügyi Minisztérium sem marad munka nélkül".

Lehetetlen elfogadni

A szocialistákat képviselő egykori igazságügyi miniszter, Vastagh Pál szerint a Fidesz a keddi tárgyaláson felrúgta a politikai egyeztetést, szerinte lehetetlen, hogy június 13-a és a parlamenti időszak végét jelentő június 30-a között a parlament politikai előkészítés nélkül elfogadja a választójogi törvény módosítását.

Az egyeztetést követően Szili Katalin házelnök "az egymás mellett való elbeszélés magasiskolájának" minősítette a találkozót. A házelnök szerint a politikusoknak azért kellett volna foglalkozniuk a miniszterelnök felvetéseivel, mert 2004 fordulópontot jelent az ország életében; az EU-csatlakozás mellett az idén lesz tizenöt éves a Magyar Köztársaság.

Szili szerint ez kitűnő alkalom lenne a politikusoknak, hogy áttekintsék a magyar politika közjogi rendszerét.