Sziliből automatikusan is lehet államfő

2005.03.31. 13:50
"Az államfőjelölés miatt válságba kerülhet a koalíció, de ezt el kellene kerülni" - hallható egyre gyakrabban kormánypárti képviselőktől, mivel gyakorlatilag az összes MSZP-s csoportosulás Szili Katalint támogatja államfőnek, az SZDSZ viszont semmi esetre sem szavazná meg a jelenlegi házelnököt. Szombaton az MSZP-elnökség több órásra tervezett megbeszélést tart, kinek engedjen: a koalíciós társnak vagy a szocialista párttagságnak. Az általunk megkérdezett "mezei MSZP-sek" szerint, ha az SZDSZ-nek nem felel meg Szili, akkor jöhet más. Az alkotmány azonban tartogat egy félmegoldást is.

Egyre több szocialista párttag gondolja azt, hogy nem szabad koalíciós szakításig vinni a köztársaságielnök-jelölést. Az MSZP legesélyesebb jelöltje, Szili Katalin mellett az utóbbi napokban többen is azt mondták, ha nem a jelenlegi házelnök lesz az államfő, akkor valaki mást kell találni helyette. Például az MSZP szocialista tagozata Szili helyett már meg is nevezte Bihari Mihályt, és - az Index értesülései szerint - a párt társadalompolitikai tagozata is felkészült arra, hogy újabb minikongresszust hívnak össze, az eddigi Szili-párti álláspontjuk módosítására. Más szocialisták szerint fontos lenne, hogy Szili mellett legalább még egy jelöltről szavazhasson az április 15-i államfő-jelölő pártkongresszus. Bővebben> > >

Egyelőre nem hoznak döntést

Akár a végtelenségig szavaztatnának
Alkotmánymódosító javaslatot nyújtott be az országgyűlésnek Herényi Károly a köztársasági elnök megválasztásával kapcsolatban. A legkisebb parlamenti frakció, az MDF kezdeményezése szerint a parlament háromnegyedének támogatására lenne szükség az új államfő megválasztásához, ha ez nem jön össze, akkor addig szavaztatnák a képviselőket, ameddig meg nem szavazzák az új államfőt.
A szocialista meghátrálás annak tudható be, hogy Szili Katalin államfői jelölését az SZDSZ semmilyen szinten nem támogatja. A szabad demokraták eddig csak azt hangoztatták, nem örülnének ha pártpolitikus lenne a köztársasági elnök, Pető Iván azonban a Magyar Narancs csütörtöki számában egyértelművé tette, az SZDSZ nem szavazná meg Szilit. Később Kuncze Gábor, szabad demokrata pártelnök erről az MTI-nek mondta, Pető nem az SZDSZ hivatalos álláspontját képviselte.

Az MSZP elnöksége szombaton egész naposra tervezett ülésen tárgyalja meg, kit javasoljanak a jövő heti választmányi ülésen államfőnek. Juhász Ferenc alelnök szerdán az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy szombaton megnevezik, ki lesz az elnökség jelöltje, majd hozzátette, semmilyen alku nem képzelhető el az MSZP és az SZDSZ között államfő-ügyben. Úgy tudjuk azonban, hogy hiába a nagy nekirugaszkodás, a szombati ülés végén mégsem biztos, hogy megnevezik, a párt "kiválasztottját". (Emlékezetes, hogy Medgyessy Péter megbuktatása után az akkori szocialista elnökség rapid módon megnevezte saját kormányfőjelöltjét, de a párttagság végül más döntést hozott.)

Gyurcsány a háttérben

Ha mégsem Szili Katalin lesz a szocialisták jelöltje, akkor ki? Az Index puhatolzó kérdésére annyi kiderült, túl sok minden múlik az SZDSZ-en, és az is, hogy Hiller Istvánon csattanhat az ostor. A pártelnök, aki jelenleg Madridban félhivatalos szabadságon van, két tűz közé került. A koalíciós társ és a párttagság is mást óhajt, eddigi párbajsegédje, Gyurcsány Ferenc pedig látványosan a háttérbe húzódott és kijelentette, nem kíván beleszólni a jelölési procedúrába, mert bárkit is választ a parlament, neki együtt kell működnie vele.

Rajta marad

Már amennyiben a parlament választ. Az egyik forgatókönyv szerint Szili egészen extrém körülmények között is államfővé válhat. Az alkotmány szerint ugyanis, ha az államfőről tartandó parlamenti szavazásokon nem sikerül megválasztani Mádl Ferenc utódját, akkor a jelenlegi házelnök, azaz Szili Katalin gyakorolhatja az államfői jogkört. Igaz, annyi megkötéssel, hogy nem küldhet vissza törvényeket, és nem fordulhat az Alkotmánybírósághoz egy általa vitatott jogszabály miatt. (Az államfőről a parlament kétharmadának támogató szavazata dönt, ha nincs meg ennyi voks, újra szavazásra terjesztik elő az államfőjelöltet, és ezen a szavazáson is kétharmados támogatásra van szükség. Ha akkor sincs elegendő szavazat, akkor egy harmadik szavazáson elegendő a jelenlévő képviselők csupán felének, plusz egy főnek a voksa.)

Juhász Ferenc több tucatnyi jelöltről beszél
Az MSZP szervezetei és testületei eddig egy tucat személyt javasoltak köztársasági elnöknek, mondta Juhász Ferenc, az MSZP alelnöke csütörtökön az MTI-nek. "Tucat körüli ajánlás érkezett. Van, akit többen javasoltak, van, akit kevésbé" - fogalmazott az alelnök. Hozzátette, van olyan jelölt, aki kimagaslóan sok ajánlást kapott, de neveket nem kívánt mondani.

Mindaddig lehet az MSZP belül köztársasági elnököt jelölni, amíg a jelölési folyamat az elnökség és a választmány közös ajánlásával le nem zárul, közölte. Az alelnök elmondta, elvileg még a kongresszuson is történhet új jelölés, megfelelő számú aláírás összegyűjtésével.