Szili megálljt parancsolna az elmúlt fél év morális amortizációjának

2003.09.02. 12:45
Az MSZP keddi elnökségi ülésén ismét téma lehet a K&H brókerbotrány valamint Gyurcsány Ferenc sportminiszter ingatlanszerzése - ígérte az MSZP nómenklaturáját bíráló Szili Katalin, a párt elnökhelyettese.

A kormányprogramhoz morális mérce kell

Lomniczi Zoltánnal, a Legfelsőbb Bíróság elnökével közösen tartott sajtótájékoztatóján, Szili Katalin kifejtette, hogy mennyire elege van a botrányokról, a felfújt ügyekről és pártpolitikai belső ügyekről szóló vitákból, és hogy a kormánynak azzal kellene törődnie, amire megválasztották, a társadalom jövőjének alakításával. "A kormányprogramban foglaltakhoz kell ragaszkodni" - hangsúlyozta, amihez viszont "megfelelő morális mércét kell biztosítani". Szili Katalin már a második vezető szocialista politikus, aki bírálatot fogalmaz meg saját pártjával és a kormánnyal szemben. Szili a Hír tv-ben vasárnap Gyurcsány Ferenc üdülővásárlásával kapcsolatban arról beszélt, hogy az MSZP-nek meg kellene szabadulnia a nómenklatúrától.

Aktivizálódtak a bírák
Az alkotmánymódosítás elodázhatatlan, tarja Szili Katalin házelnök, aki kedden Lomniczi Zoltánnal, a Legfelsőbb Bíróság elnökével egyeztetett alapjogaink bíróságokra vonatkozó részéről. Szili Katalin szerint nem csak azért lenne szükség alkotmánymódosításra, mert a rendszerváltó országok közül Magyarországon nem változott egyedül az alkotmány, hanem mert számos új szempont nem érvényesül. Lomniczi Zoltán arról beszélt, hogy a bírói gyakorlattal segíthetik a kodifikációs munkát, valamint azon tapasztalatát osztotta meg a sajtóval, hogy az elmúlt egy évben aktívabb lett a munka a bíróságok és a parlament között.

Álljt parancsolni

Szili Katalin szerint a mai elnökségi ülésen és a frakcióülésen is szóba kerülhetnek a kényes ügyek. Ezzel kapcsolatban arról beszélt, hogy már két éve folymatos az MSZP-n belül a törekvés egy "új erő" létrehozására. Hogy ez az új erő új személyeket is jelent-e, azt még korainak tartotta megválaszolni. "Mindenesetre álljt kell parancsolni az elmúlt fél év erkölcsi amortizációjának!" - mondta.

Előzőleg Jánosi György választmányi elnök jelezte fenntartásait a kormányra vetődő gyanús ügyek miatt. Szili véleményével nem ért egyet többek között Juhász Ferenc honvédelmi miniszter, aki szerint az MSZP tagjai semmivel sem pártállamibbak, más pártoknál.