Szilvásy és Demeter szópárbaja a furcsa alapítványról

2007.04.23. 18:09
Nincs rendjén, hogy egy csalással vádolt karitatív alapítvány döntéshozói szinte mindannyian a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt vagy jelenlegi munkatársai. Erről Demeter Ervin (Fidesz) beszélt hétfőn az azonnali kérdések között. Szilvásy György kancelláriaminiszter közölte: az alapítvánnyal a NBH-nak semmilyen kapcsolata nincs.

Mit keresnek a titkosszolgálatok munkatársai egy olyan alapítványban, ahol a nyomozóhatóság gyanúja szerint bűncselekmény elkövetéséből származó pénzeket osztanak szét? - kérdezte a fideszes országgyűlési képviselő, nem nevezve meg az alapítványt. Ugyanakkor a később elhangzottak alapján egyértelmű, hogy a Mehmet Károly visszahozatalakor ismertté vált szervezet miatt intézett azonnali kérdést a kancelláriaminiszterhez Demeter Ervin. (Az Egymásért Egy-Másért Alapítványról van szó egyébként.)

Egymilliárdos vámbevétel-kiesés

A fideszes politikus arra hivatkozott: a Vám- és Pénzügyőrség tájékoztatása szerint az alapítvány a karitatív célokra kapott adományokat több hazai üzletláncnak adta el. Ennek következtében egymilliárd forinttal rövidítették meg a központi költségvetést.

Az ellenzéki képviselő szerint a kuratóriumban szinte mindenki a titkosszolgálat volt vagy jelenlegi alkalmazottja. Mint mondta, a kuratórium tagja Nemzetbiztonsági Hivatal egyik vezető beosztású műveleti tisztje, a jogi képviseletet is az NBH volt tisztje látja el, és az alapítvány rendezvényein a titkosszolgálat főigazgatója, Galambos Lajos "rendszeresen díszeleg".

Két Szilvásy-testvért is emlegetett Demeter

Demeter - aki korábban, az Orbán-kormány idején miniszterként is felügyelte a titkosszolgálatokat - közölte: az ily módon szerzett pénzből részesült a Szilvásy György testvére (Szilvásy István) által irányított BM-kórház, de az alapítvány tevékenységét segíti a miniszter másik testvére, Szilvásy Péter is.

Szilvásy György kancelláriaminiszter Demeter Ervin "legújabb csúsztatáscsomagjának" nevezve a kérdést, azt mondta: az alapítvánnyal a Nemzetbiztonsági Hivatalnak semmilyen kapcsolata nincs, sem fedett, sem fedetlen.

Nincs alapja a gyanúnak Szilvásy szerint

Az a gyanú, amit Demeter Ervin megfogalmazott, vagyis hogy az alapítvány az NBH fedőszerve, minden valóságalapot nélkülöz - hangsúlyozta. Mint mondta, a képviselő minisztersége óta nem változtak az engedélyezési szabályok, vagyis az érintett nemzetbiztonsági tiszt az alapítványban való részvételét az erre illetékes parancsnoknak bejelentette, aki ezt tudomásul vette.

A Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter közölte: az alapítvány ügyében indított eljárás nem érinti az NBH egyetlen aktív vagy nyugalmazott dolgozóját sem, őket nem vádolja senki semmivel.

Családi kártya

"Megértem önt múltja alapján, hogy a családi kártyát próbálja előhúzni, de nagyon szeretném kérni önt, hogy ne foglalkozzunk ezzel a kérdéssel. Az én lelkiismeretemet semmiféle olyan családi összefüggés miatti probléma nem terheli, ami esetleg az ön mostani hozzászólását motiválja" - fogalmazott Szilvásy.

A VPOP korábbi közlése szerint az Egymásért Egy-Másért Alapítványhoz kapcsolódó csempészési ügyben hét személyt gyanúsítanak azzal, hogy 8500 tonna, az országba behozott élelmiszer után nem fizettek meg összesen 1,22 milliárd forint áfát és vámot.