A meddő önvizsgálatok embere a kancellárián

2007.06.05. 07:37
Nem ismerik és nem is népszerű, Szilvásy György szürke bürokrata maradt Gyurcsány Ferenc árnyékában, pedig a Miniszterelnöki Hivatal élén töltött egy év alatt nem maradt ki a kormányt érintő balhékból, sőt sajátokat is hozott. A háttérember hoszú ideig egyáltalán nem törődött saját PR-jával, hagyta, hadd rakódjon vállára a kormányzati szerep megannyi nyűge, posztja úgy is megmarad, a felelősséget mindig egy beosztott viszi el. A kancelláriaminiszter az utóbbi napokban mégis elkezdett nyilatkozni.

Mérget lehetett venni, hogy testvéréből főigazgató lesz a legkiemeltebb kórház élén. Az lett. (Természetesen saját jogon.) A másik színes egyéníségű testvérét egy megbukott NBH-közeli alapítvány finanszírozta. (Családi tragédia.) A nagyberuházások környékén régi KISZ-esek kerültek elő. (Megbízható munkatársak.) Rossz időkben mindig volt egy megfelelő terrorfenyegetés. (Az ellenzék is reálisnak látta.) A botrányszámláló szerint nehéz év áll Szilvásy György mögött, de ő valószínűleg másképp látja.

Régtől fogva viszolyog

Szilvásy előre megmondta egy 2005-ös interjúban, tudja, hogy nem fekszik neki a nyilvános politizálás, szerepelni nem nagyon akar, a gyűlésekből, tárgyalásokból és avató ünnepségekből különösen elege lett már a 80-as években. Viszolygása ellenére mégis tagja lett a második Gyurcsány-kabinetnek, de a kancelláriaminiszter tevékenységén meglátszott az averzió: hivatali ideje alatt egyáltalán nem erőltette a nyilvánosságot, nincs saját PR-ja, és ténykedésének magyarázataival sem árasztja el a sajtót. A legújabb, májusi Medián-felmérés szerint Szilvásy Györgyről csupán a megkérdezettek 59 százaléka tudja, hogy kicsoda. Megítélésben nincsenek nagy kilengések, az emberek tartósan alacsony, jelenleg 21 százalékos arányban látnák szívesen továbbra is valamilyen fontos vezető pozícióban.

Az első önvizsgálat

A debütáló fellépésnek beillő tavaly augusztus 22-i sajtótájékoztató sem sikerült igazán meggyőzőre. A Gyurcsány-cégek egykori vezetője, és a miniszterelnök korábbi kabinetfőnöke miniszterként először a 2006. augusztus 20-i tűzijáték alatt kitört vihar miatt volt kénytelen erőt venni magán, de a két napos vizsgálódás után megtalált felelősök kihirdetése közben többször remegett a hangja. Ráadásul a prezentáció hitelét rontotta, hogy a káoszba és egyesek számára tragédiába fulladt ünnepség megrendelője a MeH volt, de a vizsgálat egy meteorológuson és egy katasztrófavédelmisen kívül csak egy minisztériumi beosztottat talált hibásnak. Szilvásy szerint saját maga nem vett részt a közbeszerzés előkészítésében, ezért nem is érzi személyesen felelősnek magát.

Néhány hónappal később Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok országos biztosa egy külön vizsgálat lefolytatása után kifejezetten a miniszterre mutatott azt állítva, hogy a rendezvény megrendelőjeként a Miniszterelnöki Hivatal volt az első számú felelős a történtekért. Szilvásy emiatt nem kívánt lemondani.


Gyurcsány és egykori cégvezetője

Terror pont jókor

Az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése utáni időszakban Szilvásy csak mellékszereplő lehetett főnöke mellett. Komolyabb epizódszerepet akkor vállalt, amikor először jelentkezett a magyar közéletet fenyegető terrorveszély hírével. A titkosszolgálatokat is felügyelő kancelláriaminiszter az egyre jobban gyűrűző botrány idején néhány nappal a Fidesz nagygyűlése előtt állt ki azzal, hogy információi vannak egy részleteiben nem ismertethető szervezkedésről. Volt már egy hasonló bejelentés a választási kampány idején, az ismétlődés gyanút keltett, de a másodikat is reálisnak ítélte az ellenzék, és lemondta a tömegrendezvényt. A tavasszal azonban már nagy hitetlenkedés fogadta az újabb riadót, amikor a tüntetések kiújulásával fenyegető március 15. előtt Szilvásy ismét kijátszotta a terrorkártyát. A titkos információk most a Parlament elleni támadásra készülő szélsőséges csoportokról szóltak. A terrorveszély március 15. után ahogy jött, olyan hirtelen el is múlt, és a miniszter már úgy emlékezett, hogy csak az ellenzék próbálta a szájába adni a fenyegetőleg ható szavakat.

A támadási tervek bizonyítékait természetesen titkosították, magától értetődő, hogy nem kerülhettek nyilvánosságra, a legutóbbi nyilatkozatokban is csak általánosságok hangzottak el. A Szilvásy által emlegett veszély valóságosságát így egy október 23-i telefonlehallagatás, egy részeg számszeríjasról készült Index-videó, egy mindent magára vállaló ásványvízüveges Molotov-koktélgyáros és Tomcaték véletlenül megtalált konyhája támasztja alá.

Háztűznéző, önvizsgálat másodszor

Maradt bőven elvarratlan szál a Szilvásy-ház körül kérdezősködő újságíró történetében is. Alig tűnt el a jobboldali támadás réme, a Magyar Nemzet a miniszter épülő házát akarta közelről szemügyre venni, a miniszter által felügyelt NBH emberei azonban kiszálltak az újságíróhoz, és megfenyegették. Szilvásy, aki érintettje ugyan az ügynek, maga kezdeményezett vizsgálatot a nemzetbiztonságnál, amibe először egy nyugdíj előtt álló, régóta betegeskedő osztályvezető bele is bukott. A vizsgálat azzal zárult, hogy törvényes volt a vegzálás, csak néhány hiba csúszott az eljárásba. A Társaság a Szabadságjogokért civil szervezet ügyvivője bocsánatkérésre szólította fel Szilvásyt.

Finanszírozott munkák, önvizsgálat harmadszor

Erre azonban nyilván nem maradt idő, mert néhány nap múlva már az Egymásért Egy-Másért Alapítvány és a Szilvásy-család kapcsolatáról kellett volna számot adnia a miniszternek. A milliárdos áfacsalással vádolt alapítványnál dolgozó nemzetbiztonságiakat Szilvásy először megvédte, azt hangsúlyozva, hogy ők nem kerültek előzetes letartóztatásba. Később azonban kiderült hogy a felügyelete alatt álló NBH-sokkal kitömött szervezet két testvérét is támogatta. Az áfacsalásból befolyt pénzből március 15.-én a Szilvásy István által irányított BM-kórház dolgozói kaptak jelentős pénzjutalmakat, és a parapszichológiai kutatásokkal foglalatoskodó, meglehetősen színes egyéniségű Szilvásy Péter grafológiai tálentumkutatására is jutott belőle. Az alapítvány magyarázkodott ugyan, hogy nem akartak semmit a miniszternél elérni a családtagok munkahelyinek finanszírozásával, de Szilvásy György reagálása elmaradt. Csak újabb vizsgálat indult, és az Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója, Galambos Lajos távozott a posztjáról.

A botrány nem csökkentette viszont a miniszter testvérének pályázati esélyeit az ország egyik legkiemeltebb egészségügyi intézményének vezetői posztjának elnyeréséért folyó versenyben. Ahogy várható volt, Szilvásy István a múlt kedden elnyerte az 1200 aktív és 200 krónikus beteg ellátását biztosító Állami Egészségügyi Központ főigazgatói posztját. Erről a minisztert többször is megnyilatkoztatták: mindenütt azzal érvelt, hogy a kinevezéshez semmi köze, testvérét egy független bíráló testület találta a legalkalmasabbanak az objektum vezetésére.

A könnyed stílusban alkotó másik testvér, Péter ügyei ugyan egy hétig lefoglalták a kormányzati kommunikációs központot, a jósdával kapcsolatos magyarázkodások után azonban a természetfelettiek vizsgálatában ragadt elme történetével próbálták zavarba hozni a zaftos témán csámcsogó ellenzéket. A családi tragédia emlegetése közben azonban továbbra is megválaszolatlan maradt az a kérdés, hogy ki kezdeményezte a nemzetbiztonságisok alapítványánál a nemzetbiztonságot felügyelő miniszter testvérének anyagi támogatását, ha a parapszichológus munkáit a miniszter is hülyeségnek tekinti.

Azt mondták, cáfolta

Eddig még nem jutott idő nyilvános magyarázatra arra sem, hogy az Altus-os és KISZ-es kapcsolatok miért aktivizálódtak a kormányzati megaberuházások vezetőválasztásakor. Az Altus és az őszödi kormányüdülő ügye már hivatalba lépése előtt is ballaszt volt Szilvásy múltjában, az ellenzék hosszú ideig talált fogást a miniszterelnökön az ingatlanbiznisz miatt. A Fidesz viszont most, a kezdődő kormányzati negyed beruházás környékén fedezett fel rengeteg egykori harcos- és üzlettársat a miniszter környezetében. A kormányzati negyed építését szintén felügyelő Szilvásy helyett a Kormányszóvivői Iroda adott ki rövid reagálást, amelyben azt állították, hogy a miniszter az Indexnek adott korábbi interjújában már cáfolta a "személyi összefonódást sejtető összeesküvés-elméleteket". Az interjúban azonban Szilvásy épp arról beszélt, hogy van két-három olyan embere, akiket mindenhova magával visz.

Hogy viszi-e tovább is őket, arról egyelőre nincs információ. Szilvásy lemondása ugyan már többször felmerült, de legutóbb épp a napokban cáfolta, hogy lennének ilyen szándékai. A miniszternek a múlt héten született gyermeke, egy tévéinterjúban erre célozva leszögezte, attól, hogy több időt kell szánnia a családjára, még nem lát okot a távozásra.