Szilvásy után kérdezõsködtek az ügyészek

2008.03.19. 12:23
Az ügyészség vizsgálja, hogyan értesült idõ elõtt Zushclag János arról, hogy lehallgatják. A nyomozás során arról is kérdezték a tanúkat, hogy Szilvásy György polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter szerepet játszhatott-e az egykori MSZP-s képviselõ informálásában.

A Zuschlag-ügyet vizsgáló ügyészségi nyomozók több tanút is faggattak arról, hogy a kiskunhalasi szocialista politikus miként értesülhetett elõzetes letartóztatása elõtt arról, hogy telefonbeszélgetéseit is figyelik.

Az Index információi szerint az elmúlt hónapokban beidézetteknél a Bács-Kiskun megyei ügyészségen arról is érdeklõdtek, hogy Szilvásy György tárca nélküli miniszter figyelmeztette-e a Fiatal Baloldal egykori elnökhelyettesét a szakszolgálat által végzett lehallgatásra. Forrásaink szerint az ügyészség korábbi vallomások alapján szerzett tudomást Zuschlag jól informáltságáról: az ex FIB-es letartóztatása elõtt állítólag azzal hencegett, hogy olvasta a róla szóló lehallgatási jegyzõkönyveket.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük Szilvásy Györgyöt, aki - miután ismertette saját verzióját - arra hivatkozva, hogy a lehallgatással kapcsolatos nyomozati anyagok maguk is államtitkot képeznek, nem adott engedélyt nyilatkozatának közlésére. Szabó Ferenc, a kecskeméti fõügyész helyettese kérdésünkre viszont csak annyit mondott, hogy az ügyrõl jellegénél fogva nem adhat tájékoztatást.

A pályázati pénzek felhasználásról folyó nyomozás érdemi része már lezárult. Az ügyészség tájékoztatása szerint azonban az eljárás még akár két hónapig is eltarthat, mert a 16 gyanúsítottra vonatkozó több ezer oldalnyi nyomozati anyag iratismertetési szakasza húzódik. A Bács-Kiskun megyei Fõügyészség ezért indítványozta a március 19-én lejárt nyomozati határidõ ismételt meghosszabbítását.