Szili Katalin elsírta magát a házbizottság előtt

2008.05.19. 11:14
Szili Katalin sírva kérlelte a házbizottság tagjait, hogy ne támogassák az ellenzéki képviselők Kínát elítélő határozatát. Az ok: a házelnök hamarosan Kínába utazik.

A házbizottság múlt heti ülésén napirendre került egy határozati javaslat Tibet ügyében. A dokumentumot az ellenzék egy-egy képviselője jegyzi: Balogh Zoltán (Fidesz), Fodor Gábor (SZDSZ), Herényi Károly (MDF), Semjén Zsolt (KDNP).

A szöveg felszólítja a Kínai Népköztársaságot, hogy tartsa tiszteletben a nemzetközileg elismert emberi jogoknak és vessen véget az erőszaknak, valamint felhívja a magyar kormányt arra, hogy támogassa Peking és a dalai láma között a tárgyalások megkezdését Tibet autonómiájáról.

Kína 1950 óta tartja megszállás alatt Tibetet. A márciusi zavargásoknak a hivatalos pekingi közlés szerint tizennyolc civil, egy tüntető és két rendőr esett áldozatul. A tibeti emigránskormány viszont úgy tudja, hogy kétszázhárom ember esett áldozatul a kínai hatóságok agressziójának.

A házbizottság ülésén, információink szerint, Szili Katalin kikapcsoltatta a jegyzőkönyvvezetésre szolgáló magnót, valamint a képviselők telefonjait, majd a szó szoros értelmében sírva kérlelte őket: hamarosan Kínába utazik, és egy ilyen országgyűlési határozattal lehetetlen helyzetbe kerülne.

A javaslat sorsáról a házbizottság még nem döntött, korábban az emberi jogi bizottság tíz ellenzéki igen és kilenc kormánypárti tartózkodással támogatta a javaslatot. Az ülésen megjelent külügyminisztériumi szakértő, mivel a dalai láma épp a napokban kezdett tárgyalásokat a kínai vezetéssel, nem tartotta időszerűnek a határozati javaslatot.