Eldőlt: szakad a koalíció

2008.04.27. 11:09

Fontosabb részletek
  • Rendkívüli küldöttgyűlést tartott ma az SZDSZ Budaörsön.
  • Arról döntöttek nagy többséggel, hogy április 30-i hatállyal lépjenek ki az MSZP-vel 2006-ban kötött és tavaly megújított koalícióból.
  • Kóka és Fodor is a kilépés mellett érvelt, mindketten elnökjelölti beszédet mondtak, megkezdődött az elnökválasztási kampány.
  • Az alapszabályt is módosították, hogy ne lehessen csalni a következő tisztújításon.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kuncze Gábor, Magyar Bálint, Pető Iván és Sándor Klára az utolsó sorokban folyamatosan pusmognak Kóka beszéde alatt.
  • Kóka arra jutott, hogy a koalíciós szakadás nem volt elkerülhető, és ebben itt mindenki egyetért. De nem kell túlzottan aggódni, pártszakadásról vizionálni, nyugtatott mindenkit Kóka. És nyomban kampányolni kezdett, hangsúlyozván, hogy az SZDSZ politikája soha nem volt ennyire egységes, van programja és elképzelése a jövőről. Meg tartása is, mert másképp egy párt nem tudná odahagyni a miniszteriális posztokat. És emiatt a remek morális erő miatt nem kell aggódni az elnökválasztás miatt sem, Kóka szerint van 3-4 elnökjelölt, s ezek mérkőzése nem pártszakadás, hanem demokrácia.
  • AZ SZDSZ nem akar előrehozott választásokat, és az MSZP a kisebbségi kormányzásban egy valóban nagyvonalú liberális táborra számíthat. Ennek első megnyilvánulásaként Kóka sok sikert kívánt az MSZP-nek.
  • Egy jó beszédben mondani is kell valamit, így Kóka megállapította, hogy 2009-ben EP-választások lesznek, és addigra meg kell erősödniük. Az elnök szerint a szabad demokraták eredetileg úgy kalkuláltak, hogy 2010-re kell felszívnia magát a pártnak. És ezt a reformok eredményei, állította Kóka, lehetővé is tették volna, de a koalíciós kiugrás után már nem lesznek eredmények, nem lesz kormányzati imázsépítés. Már csak azért sem, mert a reformok elgáncsolása miatt nem nőtt az SZDSZ szavazótábora. No de legalább nem is csökkent, konstatálta elégedetten Kóka, stabilan 3-4 százalék sok éve.
  • Kóka az "éljen a király, meghalt a király" elvet követte. Felszólította a liberálisokat, hogy lépjenek ki a koalícióból, és egyben koalíciót ajánlott az SZDSZ-en belül. Magyarán egy választási kabinetet állítana össze, ahol helyet kapna többek között Fodor Gábor, Horn Gábor, Demszky Gábor. És egységben, ígérte, a liberálisok mindenre képesek lesznek.
  • Az első pontban arról döntöttek, hogy az országos rendes vagy rendkívüli tisztújító küldöttgyűlést követően a helyi szervezetekben, a választmányokban, továbbá az országos tanácsban és az országos tanács elnökségében is tisztújítást kell tartani az országos tanács által meghatározott időtartamon belül. Korábban e döntések meghozatalára konkrétan meghatározott időpontot tartalmazott az alapszabály.

    A második megváltoztatandó pontban arról kellett a küldötteknek szavazniuk, hogy a területi küldöttgyűlés és a rendkívüli országos küldöttgyűlés összehívásakor, azok időpontjáról, helyéről és napirendjéről a résztvevőket a rendezvény első napja előtt nyolc nappal kell értesíteni, korábban 15 nap volt a határidő.

    A harmadik pontba belevették, hogy az SZDSZ tisztviselőinek, a küldöttgyűlési küldötteknek, valamint az országgyűlési és önkormányzati képviselőjelölteknek a megválasztása, listáinak meghatározása - beleértve a rendkívüli küldöttgyűlés küldötteinek megválasztását is - választásnak minősül.

    A negyedik pont arról szól, hogy a küldöttek megválasztása az országos küldöttgyűlés előtt az országos tanács által meghatározott időrend szerint történik. Korábban ez úgy szólt, hogy a küldötteket a helyi szervezetekben a rendes, országos küldöttgyűlést megelőző hatvanadik és harmincadik nap között választják meg.

    Az utolsó pont rendelkezését úgy módosították, hogy megüresedés esetén harminc napon belül kell új tisztségviselőt választani. Ez a pont korábban úgy szólt, hogy azokat a tisztségviselőket, akiket nem küldöttgyűlés választ, az országos tisztújító küldöttgyűlés után 45 napon belül kell megválasztani. Megüresedés esetén ugyancsak 30 napon belül kell új tisztségviselőt választani. (MTI)

  • Horváth Ágnes köszönetet mondott az elmúlt két év támogatásáért. "Komoly eredményeket értünk el, rendbe tettük a társadalombiztosítást" - mondta. Az eredmények közt említette az Egészségbiztósítási Felügyelet felállítását, átalakították az ellátórendszert. Pozitív elemként említette a vizitdíjat és a kórházi napidíjat, ami jelentős bevételeket hozott és 30 százalékkal csökkentette a hálapénzt. Dicsérte, de egyúttal bírálta is a szocialistákat. Dicsérte a vizitdíj és a kórházi napidíj bevezetéséért, bírálta viszont azért, mert a népszavazás után elfogyott a bátorságuk.
  • Fodor már a pulpitusra lépés előtt tapsot kapott. Kis János, Göncz Árpád, Solt Ottilia bátor szabadságszerető emberek, akik négy nap híján 20 éve megalakították a Szabad Kezdeményezések Hálózatát. Bátor szabadságszerető emberek voltak, akik belátták változásra van szükség. Ma is a változásról szól a küldöttgyűlés, mondta Fodor.
  • A koalícióból való kilépésre buzdította a küldötteket Fodor Gábor, de csak akkor, ha a küldöttek eltökéltek a változások mellett. A kialakult helyzet nem szolgálja az ország érdekét, mondta. A fejetlenség helyett stabil kormány kell, nem gúzsba kötött vezetés, vélekedett a kisebbségi kormányról. "Plurális demokrácia kell a kétharmados Fidesz helyett."

    Három lehetőség vázolt fel: feladás, kiugrás, megújulás. Feladás a hatalomért, nem járható út, hiszen a közös programot hagyta cserben az MSZP, így az SZDSZ nem adhatja fel az elveit. A kiugrással hozzájárulnának az előrehozott választáshoz, ami veszélyes, visszavonhatatlan károkat okozna az országnak, vélekedett. A megújulással pontot tehetnek a kudarcra, ami a reformokkal történt.

    Személyi és tartalmi megújulást sürgetett, szerinte csak így kerülhet az SZDSZ a parlamentbe. Ehhez pedig vissza kell szereznie az SZDSZ-nek a hitelességét.

  • Fodor Gábor arról beszélt, hogy a koalíció mellett az SZDSZ is zsákutcában van, gyengülnek a pozícióik vidéken, egyre többen hagyják el a pártot. Felelőtlennek és követhetetlennek tartja ezt a politizálást, ismét a változást sürgeti. Szerinte az új vezetés vissza tudja szerezni a választók bizalmát, ha újra tudja építeni a pártot az alapoktól.
  • "Le kell ülni a partnereinekkel, az ellenfeleinkkel, ki kell törnünk az elszigeteltségből" - mondta Fodor a párt jövőjének felvázolásakor. Szerinte az SZDSZ-en múlik, hogy ne legyen előrehozott választás, és hogy a gazdasági stabilizáció sikerüljön, még akkor is, ha csak 20 fős a frakció. A legfontosabb célok közé sorolta még a sikeres szereplést az EP-választásokon.

    "A törpepárti létből elég volt, középpárttá kell nőnünk, nyitottnak kell lennünk! Így leszünk többen, így leszünk sikeresek!" - mondta.

  • Fodor Gábor értékelte miniszteri munkáját. Mikor azt említette, hogy környezetvédelmi miniszterként a párt legnépszerűbb minisztere, óriási tapsot kap. Azonnal köszönetet mondott mindenkinek, profi csapatának, a mögötte álló pártnak.

    "Vállalalom az elnökséget, ha mögém álltok, ha egységes, egyértelmű, erős politikát tudunk képviselni!" - jelentette be indulási szándékát az elnökválasztáson.

    Elmondta, hogy van programja, elképzelése, elhivatottsága, és mögötte állnak tagok, a politikusok, a támogatók. "Kivezetem a pártot a kátyúól, amibe szorult."

  • A koalíció megmaradása mellett Fodor Gábor úgy érvelt az Indexnek április 4-én adott interjújában: „Az országnak elsősorban ez az érdeke, mert egy előrehozott választás elég jelentős felfordulást jelentene, a kisebbségi kormányzás szintén nem szolgálja az ország érdekét, sőt meggyőződésem szerint minden tekintetben ellentétes vele. Aki ma az előrehozott választás mellett érvel, az azt mondja, hogy kétharmados Fidesz-győzelem legyen.”
  • Kóka János beszédét hamar felrakták az szdsz.hu-ra.
  • Fodor Gábor vastapsot kapott Kóka Jánoshoz képest, a hátsó sorban ülő "nagyok" kényszeredetten mosolyogtak Fodor beszéde közben, és félhangosan kommentálták Fodor szavait.
  • Egy Zala megyei küldött Bismarckot idézi, miszerint egyetlen nemzet sem engedheti meg magának, hogy feláldozza magát egy szövetség oltárán. Az áthallás egyértelmű: ki kell lépni a koalícióból. De van itten más szempont is. Nevezetesen az, hogy a fasizmus itt van a spájzban, ezért a liberális küldött arra szólította fel a népet, hogy valamit találjanak ki a Magyar Gárda kiiktatására.
  • Megjött az első Kókát ostorozó szónok. Szerinte az SZDSZ válsága, ami a Tocsik-ügy óta tart, Kóka regnálása alatt csak fokozódott. A népszavazás megmutatta, hogy pária lett a dicsőséges demokratikus, rendszerváltó SZDSZ, vállalhatatlanná vált még az MSZP, és a reform-miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc számára is. Magyarán, összegzett a keserű küldött, senki nem hallgatja meg a liberálisokat, ha például adóreformról beszélnek. A rétor szerint ennek egyik fő oka, hogy belülről is eszi a fene a pártot, példának okáért álküldöttek szavaznak évek óta, és az SZDSZ felügyeleti szervezetei efelett cinikusan szemet húnynak.
  • Léderer András, az Új generáció elnöke ragadta magához a mikrofont, és megmondta, hogy igennel szavaz a koalíció felbomlására. Mert a szocialistákkal képtelenség megvalósítani az egészségügyi programot, az 500 milliárdos megtakarítási csomagot, a kábítószerszabályozást. És végül igennel voksol Léderer, mert szerinte a küldöttgyűlés puszta formalitás, az utóbbi három hét történései miatt.

    Majd lekapta Kökát a tíz körméről, hogy ne mutogasson az MSZP-re, ugyanis az SZDSZ szó nélkül megszavazta a száz lépés programját, a választások előtt meghirdetett, később visszavont adócsomagot. Ráadásul Léderer szerint az a baj, hogy a szavazók nem értik, miért válik az MSZP-től az SZDSZ. Sőt, súlyosbított Léderer, lehet, hogy a felsővezetés tudja mi a következő lépés, miként születik költségvetés, de ezekről már az SZDSZ középvezetésének sincs fogalma, nemhogy a tagságnak. Aztán a levezető elnök belefojtja a szót Lédererbe.

  • Immár a negyedik felszólaló nehezményezte, hogy Kóka beszorította őket egy determinált helyzetbe, és kiugrasztotta az SZDSZ-t a koalícióból. Ezért inkább arra kell készülni, hogy mi lesz június 7-e (a tisztújító küldöttgyűlés) után.
  • Gusztos Péter megállapította, hogy a konstruktív ellenzék ismeretlen terepére indul a párt (de ő személy szerint nem nyit ajtót a Fideszre). De nincs más választásuk, senki nem kelthet a pártban kisebbségi érzést, a SZDSZ beleegyezése nélkül, parafrazálta viccesen a Roosevelt elnök nejének egyik mondását Gusztos. Azt viszont már komolyan gondolta, hogy miniszterelnök megsértette a kisebbik kormánypártot, így Gusztos szerint az azonnali kilépésre kell szavazni. Ja, és Gusztos szerint Fodor a népszerű minisztériumával beletörölte a lábát a két nehéz munkát végző tárcavezetőbe.
  • Demszky Gábor azt kérte a küldöttektől, hátrább az agarkkal, még nem kezdődött el az elnökválasztási kampány. A főpolgármester arra figyelmeztetett, most csak egy dologról kell dönteni, a koalícióból való kilépésről. Demszky úgy látja, nincs más út, mint a szakítás, hiszen kiderült, vállalásait az MSZP miatt nem tudja tartani az SZDSZ.
  • Meg kell erősíteni a hátországot, mert eltűnik az SZDSZ, vélte a főpolgármester. A hátország az önkormányzatokban lehet, mondta.

    Elvhű, következetes, egységes pártot kell csinálni az SZDSZ-ből, mondta a főpolgármester, arra buzdítva Fodor Gábort és Kóka Jánost, hogy egyezzenek meg, akármelyikük is győz, mert ellenkező esetben az SZDSZ szétesik. "Nem lehet a párton belül két párt" - fogalmazott.

  • Kovács Kálmán távozó környezetvédelmi államtitkár szerint nem a koalícióról döntenek, mert ez már eldőlt, az együttműködést már felmondták. "Akik ma nem igennel szavaznak, nem azt mondják, hogy ebben a koalícióban kell maradni, hanem sárga lapot mutatnak fel, hogy új SZDSZ-re van szükség" - mondta az egykori informatikai miniszter, aki úgy látja, ma már nincsen kapcsolata a párt vezetésének a tagsággal. Kovács jelezte, ő sárga lapot mutat a pártvezetésnek és ezért nemmel fog szavazni, de nem azért, mert ne értene egyet a döntéssel.
  • Gegessy Ferenc IX. kerületi polgármester setét jövőt vizionál, szerinte a Fidesz diadalmaskodik, csak az a kérdés, hogy mikor és milyen arányban.
  • Eörsi Mátyás szerint mióta az SZDSZ frigyre lépett Horn Gyulával, azzal vádolják, hogy nem elég karakán. Most pedig, mondta az SZDSZ politikusa, amikor a kisebbik kormánypárt odahagyta az MSZP-t, azért bírálják, hogy ki mert lépni a koalícióból. Ellentételezésképpen még fényezte egy kicsit a liberálisok gerincességét, és mindenkit felszólított a koalíció felbontására. Majd arra buzdított, hogy készüljenek június 7-ére, ahol férfias küzdelemben eldől, ki vezeti majd a liberálisokat.
  • A koalíciós szakításról Gyurcsány Ferenc az Indexnek április 9-én adott interjújában azt mondta: „Sajnálom, hogy az SZDSZ végül így döntött. A végeredmény nem lep meg, de azt nem tudtam, hogy melyik lesz az a pillanat, amikor ők erre jutnak.”
  • Molnár Katalin szerint ma a koalíció szakításáról születik döntés, a választók azonban nincsenek erre felkészülve, az SZDSZ-nek tulajdoníthatják a szakítást. Úgy gondolja, ha több vélemény jelenik meg a szavazáskor, azaz nem mindenki a kilépésre szavaz, az meggyőző lehet a választóknak, csökkentheti azoknak a számát, akik arrogánsnak tartják a liberálisokat.
  • Az SZDSZ-nek bármilyen jó programja van, csak szövetségesekkel tudja azt megvalósítani, mondta Weinek Leonárd zuglói polgármester. Szerinte csak az MSZP jöhet szóba partnerként, azonban az együttműködés már velük se működik. Nem a koalícióból való kilépéssel van a baj, hanem a kapkodással és az előkészítetlenséggel.

    "Számot kell vetni a múlttal, és stratégiát kell készíteni a jövőre ahhoz, hogy az SZDSZ konstruktív ellenzékként tudjon majd működni" - javasolta.

  • Vitkovics Péter Zala megyei küldött szerint szerit ma kell elkezdeni a megújulást, új arculat kell kívül és belül, nem úgy kell kezdeni mint eddig bármikor. Most az SZDSZ jövője múlik ezen.
  • Szabadai Viktor budapesti elnök ismertette a fővárosi választmány állásfoglalását, a koalícióból való kilépést. Szabadon, a szabályokat betartva és demokrata módon szövetségben kell továbbdolgozni a koalíción kívülről, mondta.