Már az egészségünket veszélyezteti a szmog

2007.12.22. 00:54
Egyre rosszabb Budapest és a hazai nagyvárosok levegője, ami már az egészséges embereklet is veszélyezteti, a légzőszervi betegségek szenvedők állapota pedig rosszabbodhat, ezért a szabadtéri fizikai munkáktól óva int figyelmeztetésében az ÁNTSZ, adta hírül pénteken az Infórádió.

A levegő szennyezettsége napok óta romlik Budapesten és a vidéki nagyvárosokban, a meteorológiai helyzetnek köszönhetően. Mivel a szél nem fúj, ezért a nagyvárosokban megreked a szálló por, amely a legjelentősebb légszennyező, számolt be az Infórádió.

A hírrádió beszámolója szerint ayz Országos Tisztiorvosi Szolgálat ezért mindenkit arra figyelmeztet: a fennálló, egészségre veszélyes légszennyezettségi helyzet elsősorban a keringési betegségben szenvedő, főleg időskorúak, a légszennyezettségre érzékeny személyek számára jelent megnövekedett egészségi kockázatot.

Nemcsak az idősek és a keringési- és légzőszervi betegségben szenvedők panaszai súlyosbodhatnak, hanem az egészségeseknél is jelentkezhetnek légzőszervi panaszok. Az ÁNTSZ ezért azt ajánlja: az egészséges emberek is kerüljék a szabadban hosszabb ideig tartó fizikai munkát és a sporttevékenységet, a gyermekeket pedig különösen óvni kell a megerőltető szabadtéri tevékenységtől.

Mint az a tisztiorvosi szolgálat közleményéből kiderül, a porkoncentráció bármilyen alacsony, hatással van az egészségünkre. A 2,5 mikrométernél kisebb átmérőjű, "finom" porszemcsék belélegzéskor lejutnak a léghólyagocskákba. Gyulladásos folyamatot indítanak el a tüdő szövetben, aminek következtében növekszik a vér alvadékonysága, ez pedig vérrög képződéséhez vezet.

Az is kimutatható, hogy ha a szálló por koncentrációja 10 mikrogrammal emelkedik köbméterenként, az 0,6 százalékkal növeli a halálozások számát. Egy vizsgálat kimutatta, hogy 10 százalékkal nő az idült légzőszervi betegségek és asztma miatti kórházi betegfelvételek száma is.

Csepelen az egészségügyi határértéknél két és félszeresével volt magasabb a pénteken mért szint.