Káros, ha a kormányfő egyben az MSZP elnöke is

2008.03.27. 16:11
A pártvezetés a felelős azért, miszerint a baloldal annyira elgyengült, hogy a populista jobboldal alkotmányozási helyzetbe kerülhet, állítja az MSZP társadalompolitikai tagozata. A társaság azt várja, a szombati pártértekezlettől, hogy találja meg a válságból kivezető utat, és első lépésként nem engedné, hogy egy ember legyen a kormányfő és a pártelnök.

A pártvezetés történelmi felelőssége tagadhatatlan abban, hogy a baloldali politika olyan mértékű társadalmi bizalomvesztést szenvedett, aminek következtében a populista jobboldal hamarosan - érdemi kontroll nélküli - alkotmányozási helyzetbe kerülhet, a baloldal pedig hosszú évekre statiszta szerepbe szorulhat. Ezzel a helyzetelemzéssel rukkolt elő az MSZP társadalompolitikai tagozata.

Az írás szerint elmaradt az ezzel történő szembenézés, amit nem helyettesíthet a szombati pártszavazás, ahol többek között Gyurcsány Ferenc új politikájáról nyilvánít véleményt. A társadalompolitikai tagozat szerint ugyanis e gyűlés összehívása azt a benyomást keltheti, hogy csupán a pártelnököt és az elnökséget megerősítendő vonultatnak fel mintegy 2 ezer főt.

"Ezért mi továbbra is azt gondoljuk, hogy a koalíciós kormányzás közepette- pártpolitikai szempontból is - kifejezetten hátrányos a pártelnöki és a kormányfői pozíció egyben tartása. Ismételten szükségesnek tartjuk felvetni a két stratégiai pozíció elválasztását" - olvasható a politikai elemzésben.

A tagozat azt várja az MSZP szombati pártértekezletétől, hogy nézzen szembe a kudarcokkal, és találja meg a párt válságából kivezető utat.